Aszteroida közelít a Föld felé, a Holdnál is közelebb suhanhat el bolygónk mellett

Az aszteroida 23 ezer kilométert tesz meg óránként és szombat este halad el a Föld mellett.

2024. január 26., 14:36

Szerző:

Szombat kora este érdemes lesz az égre pillantani, mert egy 23 ezer km/órás sebességgel száguldó aszteroidát láthatunk a Földtől nem messze elhaladni.

A Player.hu cikke szerint most szombaton, azaz január 27-én halad el bolygónk mellett az év első földközeli aszteroidája, a 2024 BJ jelű objektum. Ez a 25 méter átmérőjű kisbolygó 6,34 km/másodperces, azaz mintegy 23 ezer km/órás sebességgel halad el a Föld mellett, 353 ezer kilométeres távolságban, vagyis közelebb lesz hozzánk, mint a Hold, amely 384 400 km távolságban kering a bolygónk körül.

Magyar idő szerint délután háromkor közelíti meg a Holdat az aszteroida, majd este hat és hát óra között a Föld közelében halad el, a szakemberek szerint ekkor érdemes lesz az éget kémlelni. Aggódni azonban nem kell, csillagászati szempontból ez a 353 ezer kilométer nagyon kis távolságnak számít ugyan, de bolygónkra nézve nem veszélyes. A NASA egyébként minden 9 millió kilométernél közelebb elhaladó égitestet potenciálisan veszélyesnek tart.

A múlt hónapban is erre járt egy aszteroida

Tavaly decemberben egy hatalmas, a mostaninál harmincszor nagyobb aszteroida közelítette meg a Földet, ám az 139622 (2001 QQ142) azonosítóval ellátott és figyelemmel kísért égitest jóval távolabb, 5,53 millió kilométerre volt a bolygónktól. Az Egyesült Államok Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatala azért hívta fel rá a figyelmet, mert minden, a Földtől 7,5 millió kilométeren belül elhaladó, 150 méternél nagyobb objektumot a potenciálisan veszélyes kategóriába sorol. 

Néhány napja egy magyar csillagász által felfedezett meteorit égett el a Föld légterében, látványos tűzgömb formájában. Sárnecky Krisztián csillagász fedezte fel azt az aszteroidát, amely vasárnap hajnalban elérte a Föld légkörét, és Európa felett darabjaira hullott. Az égitestről több felvétel is készült, videóra vették, ahogyan elég a levegőben. A jelenséget Lipcséből, Berlinből és Prágából is, de Magyarországról is lehetett látni.

A nagyjából 1 méter átmérőjű, 2024 BX1 nevet viselő égitestet a Piszkéstetői Obszervatórium távcsövével szúrta ki Sárneczky 22 óra 48 perckor. A csillagásznak ez a harmadik kisbolygója, amit a becsapódás előtt fedez fel, és összességében a nyolcadik ilyen objektum, amit az elégésük előtt sikerült észrevenni a szakembereknek, írta Qubit

A Magyar Meteoritikai Társaság a Facebook-oldalán adta hírül, hogy az aszteroida meteorit első darabjait egy lengyel csoportnak sikerült megtalálnia. A szerencsés begyűjtők rögtön három, űrből érkezett kőzetdarabot is kiszúrtak.

(Kiemelt képünk illusztráció: Fotó: Shutterstock)