Kiderült: ez fog történni velünk, ha kitör a szupervulkán

Egy szupervulkán kitörésének esélyét nehéz megjósolni, de szakértők szerint benne van a pakliban. Megakadályozni nem tudjuk, de felkészülhetünk arra, ami utána vár ránk.

2024. március 9., 12:55

Szerző:

Egy ideje vizsgálják a szakemberek, hogy mi történhet, ha kitör egy gigantikus szupervulkán a Föld valamely pontján. A lehetőség elvileg adott. Most az eddigieknél optimistább becsléseket mutatott fel a NASA és a New York-i Columbia Egyetem közös tanulmánya, de így sem lehetünk teljesen nyugodtak

Úgy tűnik, egy hatalmas vulkánkitörés okozta vulkanikus tél kevésbé lenne súlyos, mint azt eddig becsülték – mutat rá egy friss, a Journal of Climate folyóiratban publikált tanulmány, amit a HVG szemlézett. Az ilyen kitörések során ugyanis olyan részecskék is felszabadulnak, melyek elzárják a napfényt, így lényegesen alacsonyabb lehet a felszíni hőmérséklet. Hogy mennyire, az régóta tudományos viták tárgya, már csak az emberiségre gyakorolt potenciális hatása miatt is – olvasható a cikkben.

A jelenlegi ismereteink szerint a dinoszauruszokat egy aszteroida becsapódása pusztíthatta el, pontosabban annak következményei, amikor az porfelhő évekre eltakart a napot, lecsökkent a hőmérséklet és összeomlott a táplálékrendszer a bolygón. Ehhez hasonló forgatókönyvet jósolnak sokan egy szupervulkán kitörése esetén is.Korábbi tanulmányok úgy becsülték, egy ilyen esemény akár globálisan 2–8 Celsius-fokkal is csökkenthetné a hőmérsékletet.

A NASA Goddard Űrkutatási Intézete és a New York-i Columbia Egyetem kutatói számítógéppel modellezték, hogy mi történne egy olyan szuperkitörések idején, mint amilyen a Toba-kitörés volt 74 ezer éve.

Ez volt az elmúlt 25 millió év legnagyobb vulkánkitörése, melynek során körülbelül 2800 köbkilométer anyag kerülhetett a levegőbe. A modellezés során kiderült, hogy a Toba-kitörést követő vulkanikus tél valószínűleg nem járna 1,5 Celsius-foknál erősebb lehűléssel. 

Mint a NASA összegzése kiemeli, ahhoz, hogy egy vulkáni tevékenységet „szuperkitörésnek” nevezzenek, legalább 1000 köbkilométer magmának kell kilövellnie. Ez rendkívül erős kitörés, de ugyanilyen ritka is. Ráadásul nem csak a felszabaduló anyag mennyiségének, hanem a vulkáni aeroszolrészecskék átmérőjének is nagy szerepe van abban, hogy mekkora arányban záródnak el a Földtől a nap sugarai. Ez a képességük erősebb, ha kisebbek a részecskék, de sűrűbbek.

A szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy egy szuperkitörés képtelen lenne jelentős globális lehűlést eredményezni.

Legalábbis nem lenne jelentősebb, mint a modernkori kitörések hatásai.

A yellowstone-i szupervulkán

A Yellowstone Nemzeti Park alatt lévő szupervulkán esetleges kitörése nagyon súlyos hatásokkal járna, az esemény három amerikai államban gyakorlatilag mindent elpusztítana, de következményeit a világ távoli tájain is érezhetnék. Szakértők tucatjai szeizmográfok, gravitációs monitorok, drónok és egyéb eszközök segítségével monitorozzák rendszeresen. A yellowstone-i tűzhányó kitörése valószínűleg a legnagyobb értéket kapná a VEI skálán. 

(Kiemelt kép: Az Etna vulkán, Catania közelében, Olaszországban, 2022. május 16-án. Fotó: Salvatore Allegra / Anadolu Ügynökség via AFP)