Így hullik a drágakő – Hawaii-n

Hawaii legnagyobb szigetén működik a világ egyik legaktívabb vulkánja, a Kilauea. 1983 óta nem akar lecsillapodni, jóformán egyfolytában fortyog, vagy ömlik belőle a láva, ezért az egyik legalaposabban megfigyelt tűzhányó is egyben. 2018-ban annyira erősen robbant ki, hogy hamucsóváját 9200 méter magasra lőtte fel. A vulkanológusok és a helyiek később pedig arra lettek figyelmesek, hogy a környék tele van zöldes árnyalatú, üveges ásvánnyal, olivinnal – írja az Index.

2024. február 19., 10:44

Szerző:

Ennek a vas-magnézium szilikátásványnak számtalan fajtája létezik, attól függően, milyen benne a vas-magnézium arány. Egyik típusa, a smaragdhoz megtévesztésig hasonlító, olajzöld színű peridot azonban értékes drágakőnek számít, és minél sötétzöldebben ragyog (és persze minél nagyobb), annál többet ér. A helyiek váltig állították, hogy az égből hullt alá az áldás, és a vulkanológusok sem zárták ezt ki, ám óvatosabban szemlélték a csodát. Az olivin ugyanis mindenütt jelen van az olyan típusú magmás kőzetekben, mint amilyenek a Kilaueából törnek elő. Ráadásul ez a mutatós ásvány ölt először szilárd formát a lehűlő felszín alatti olvadt kőzetanyagban. Olyan mennyiségben lepi el a környéket, hogy Hawaii egyik partszakasza, a Papakolea Beach homokja konkrétan zöldes színűvé vált – írja a lap.

Kézenfekvő magyarázat lehet erre, hogy mivel az olivinkristályok nehezebbek a többi anyagnál, nem mosódtak bele a tengerbe, vagy pedig egy korábbi kitörés megszilárdult és erodálódott, elmállott lávája alól kerültek elő. Ám a páratlan zöld homokos strand mégiscsak olyan látványt nyújt, mintha apró ékkövek zuhogtak volna a tájra. 

Drágakőeső Hawaii-n

Bármilyen meglepő, de a kutatók nem zárják ki teljesen a drágakőesőt sem. Mindennapos esemény ugyanis errefelé, hogy a rendkívül forró (1100 Celsius-fokos), gázokkal teli folyékony magma 20 emeletes épületeknél is magasabb lávaszökőkutakkal tör elő, majd hull alá, teljesen beterítve a tájat. Benne a már korábban, föld alatt kikristályosodott olivinszemekkel együtt.

Így vagy úgy, de nem elképzelhetetlen tehát az efféle égi áldás, már csak azért sem, mert kifejezetten sok olivin hever a függőleges lávaforrások közelében. Viszont csak többnyire apró, ékszerkészítésre nem igazán alkalmas szemek.

Szépségén kívül azonban most felfedezték egy másik jó tulajdonságát is: egyszerűbbé teheti a gyémántok keresését. Kevés sziszifuszibb és fárasztóbb tevékenység létezik, mint a gyémántbányászat. Egyszerűen nem létezik olyan bevált módszer, amely garantálná az eredményt.

Mindössze egyetlen alapvetésbe kapaszkodhatnak a geológusok: gyémántot csak ott lehet találni, ahol a kimberlit nevű ásvány felbukkan. Nem véletlen, hogy a leggazdagabb gyémántlelőhelyek szinte kizárólag ehhez a kőzetfajtához kötődnek. Azonban már a kimberlit felkutatása is olyan, mint tűt keresni a szénakazalban. És ha nagy szerencsével rá is akadnak, akkor is erősen kétséges a siker.

Azt eddig is tudták, hogy ennek a jelzőkőzetnek a felét a változó összetételű olivin teszi ki, azt viszont nem, hogy ha az olivinkristályok több magnéziumot tartalmaznak, mint vasat, akkor az igencsak jó hír a gyémántvadászoknak. Szoros kapcsolat van tehát az olivin összetétele és a gyémántlelőhelyek között. Igaz, itt a magnézium a nyerő, az értékes (sötétzöld) olivinváltozathoz, a peridothoz pedig a több vas – írja a lap.

Izlandon is aktív egy vulkán

Ahogyan arról beszámoltunk, januárban ismét kitört a Grindavik közelében lévő vulkán, mintegy négyezer embert evakuáltak. Az izlandi közszolgálati műsorszolgáltató azt közölte, hogy a Reykjavíktól 40 kilométerre délnyugatra fekvő halászváros mintegy négyezer lakosát az éjszaka kitelepítették. A RuvEnglish X –oldalán azt írja, hogy védőfalakat építenek az áramló láva ellen.

Izlandon 33 aktív vulkánrendszer található, Európában a legtöbb, és átlagosan minden negyedik-ötödik évben történik vulkánkitörés. A mostani két év alatt az ötödik vulkánkitörés az országban, a legutóbbi decemberben történt, szintén Grindavík közelében – írja a 24.hu.

(Kiemelt kép: az aktív Kilauea vulkán  2023. szeptember 10-én. Fotó: USGS Volcanoes/AFP)