Újranyitott Izlandon vulkánkitörés miatt lezárt híres izlandi fürdő

Magyarok csobbantak először az izlandi gyógyfürdőben, miután a decemberi vulkánkitörés miatt bezárták azt a turisták előtt. 

2024. január 7., 18:26

Szerző:

Mint ahogy azt korábban megírtuk  múlt év decemberében Izlandon újabb vulkánkitörés volt. A vulkánkitörés miatt több mint egy hónapja lezárt Kék Lagúna nevű geometrikus gyógyfürdőt – ami Izland első számú turistacélpontja – január 6-án sikerült újra megnyitni a látogatók előtt – írta meg a Telex.

Mivel várhatóak további lávafolyások, építettek egy speciális védőgátat az elmúlt időben. 

A szinte kihalt fürdőbe egy magyar csoport elsőként csobbant a vízbe. Happ Gergely geográfus is a csoport tagja, aki a Telexnek beszámolt arról, hogy a fürdőhöz vezető úton útzár van, ahol a rendőrök jegybemutatást követően engedik át az embereket. A fürdőt és a mellette lévő erőművet egy masszív, kőből és földből épített gáttal védik a lávafolyástól.

A közeli Grindavíkben a vulkán miatt nem nagyon izgulnak, hiszen az ott teljesen általános. A helyszín miatt aggódnak, mert ha a geotermikus erőművet elérné a láva, abból elég nagy durr lenne – mondta el a geográfus. Hozzátette még, hogy a hatóságok ezért elsősorban nem a fürdőt féltik. Persze azt is, de az még pótolható.

Az Izlandi Meteorológiai Hivatal jelentése szerint megszűnt a vulkánkitörés, szakértők azonban továbbra is figyelemmel kísérik a területet. Jelenleg a polgári védelem riasztási szakasza van érvényben, de a fürdőt már meglehetett nyitni – számol be honlapján a Kék Lagúna gyógyfürdő. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: US Geological Survey/APF)

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).