Az űrben rekedt asztronauták továbbra sem tudnak visszatérni a Földre

Még mindig kérdéses, hogy az asztronauták hogyan tudják majd elhagyni a Nemzetközi Űrállomást.

2024. június 21., 14:57

Szerző:

A Boeing asztronautái még mindig nem tudnak elindulni a Föld felé, a Starliner működése nem megfelelő – számolt be róla az Index.

A NASA szakemberei sem tudnak megbirkózni a Boeing Starliner néven ismert űrhajójának technikai problémáival, így az egyelőre a Nemzetközi Űrállomáson vesztegel.

Mint arról mi is beszámoltunk, a Boeing és a NASA már korábban is kiadtak egy sajtóközleményt, mivel az űrhajónak az eredeti tervek szerint június 14-én kellett volna visszatérnie a Földre, ám ezt egy szelepmeghibásodás miatt el kellett halasztani.

Új dátumként június 18-át jelölték meg, ám erről is le kellett mondani a felmerülő technikai problémák miatt.

Az asztronauták az űrben rekedtek

A Starliner két űrhajósa, Sunita Williams és Barry Wilmore egy egy napig tartó utazást követően, június 6-án érkeztek meg a Nemzetközi Űrállomásra, ahol már várták őket az ott tartózkodó asztronauták.

Már az odavezető út során is számos probléma merült fel, héliumszivárgást észleltek, és a 28 hajtóműből 5 leállt, de ezen akkor a NASA-nak még sikerült úrrá lennie, így végül a hajtóműveket újraindították. A hajtógáz szivárgása viszont azóta sem szűnt meg, így az asztronauták visszatérése egyelőre kérdéses, bár új dátumként június 26-át jelölték meg.

A Starliner egyébként már az indulásig is nehezen jutott el, hiszen maga a fejlesztése is többször csúszott, és ennek okairól a Boeing azóta sem nyilatkozott, de tény, hogy 2019 helyett csak 2022-ben készült el az űrhajó. A floridai Kennedy Űrközpontból való indulását is többször elhalasztották, májusban 4 perccel az indulás előtt kellett lefújni a projektet, ugyanis a számítógépes rendszerek leálltak. A tesztrepülések időpontja is többször módosult, de végül június 5-én sikeresen űrbe bocsátották az eszközt, fedélzetén a két asztronautával.

Az útközben felfedezett héliumszivárgás okát azóta sem találják, így az űrhajósoknak egyelőre a Nemzetközi Űrállomáson kel maradniuk. A visszatéréshez számos szempontot figyelembe kell venni az űrjármű állapotán kívül is, hiszen befolyásoló tényező az időjárás, az alkatrészek javítása és más űrhajók mozgása is.

Ám a Boeing űrhajósprogramért felelős alelnöke, Mark Nappi, illetve és a NASA programvezetője, Steve Stich is igyekezett mindenkit megnyugtatni. Mindketten úgy nyilatkoztak, hogy a két asztronauta, Sunita Williams és Barry Wilmore rendelkezésére áll egy mentőkabin is, amelyet szükség esetén használhatnak, így jelenleg biztonságban vannak.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pexels)