Az űrben rekedt asztronauták továbbra sem tudnak visszatérni a Földre

Még mindig kérdéses, hogy az asztronauták hogyan tudják majd elhagyni a Nemzetközi Űrállomást.

2024. június 21., 14:57

Szerző:

A Boeing asztronautái még mindig nem tudnak elindulni a Föld felé, a Starliner működése nem megfelelő – számolt be róla az Index.

A NASA szakemberei sem tudnak megbirkózni a Boeing Starliner néven ismert űrhajójának technikai problémáival, így az egyelőre a Nemzetközi Űrállomáson vesztegel.

Mint arról mi is beszámoltunk, a Boeing és a NASA már korábban is kiadtak egy sajtóközleményt, mivel az űrhajónak az eredeti tervek szerint június 14-én kellett volna visszatérnie a Földre, ám ezt egy szelepmeghibásodás miatt el kellett halasztani.

Új dátumként június 18-át jelölték meg, ám erről is le kellett mondani a felmerülő technikai problémák miatt.

Az asztronauták az űrben rekedtek

A Starliner két űrhajósa, Sunita Williams és Barry Wilmore egy egy napig tartó utazást követően, június 6-án érkeztek meg a Nemzetközi Űrállomásra, ahol már várták őket az ott tartózkodó asztronauták.

Már az odavezető út során is számos probléma merült fel, héliumszivárgást észleltek, és a 28 hajtóműből 5 leállt, de ezen akkor a NASA-nak még sikerült úrrá lennie, így végül a hajtóműveket újraindították. A hajtógáz szivárgása viszont azóta sem szűnt meg, így az asztronauták visszatérése egyelőre kérdéses, bár új dátumként június 26-át jelölték meg.

A Starliner egyébként már az indulásig is nehezen jutott el, hiszen maga a fejlesztése is többször csúszott, és ennek okairól a Boeing azóta sem nyilatkozott, de tény, hogy 2019 helyett csak 2022-ben készült el az űrhajó. A floridai Kennedy Űrközpontból való indulását is többször elhalasztották, májusban 4 perccel az indulás előtt kellett lefújni a projektet, ugyanis a számítógépes rendszerek leálltak. A tesztrepülések időpontja is többször módosult, de végül június 5-én sikeresen űrbe bocsátották az eszközt, fedélzetén a két asztronautával.

Az útközben felfedezett héliumszivárgás okát azóta sem találják, így az űrhajósoknak egyelőre a Nemzetközi Űrállomáson kel maradniuk. A visszatéréshez számos szempontot figyelembe kell venni az űrjármű állapotán kívül is, hiszen befolyásoló tényező az időjárás, az alkatrészek javítása és más űrhajók mozgása is.

Ám a Boeing űrhajósprogramért felelős alelnöke, Mark Nappi, illetve és a NASA programvezetője, Steve Stich is igyekezett mindenkit megnyugtatni. Mindketten úgy nyilatkoztak, hogy a két asztronauta, Sunita Williams és Barry Wilmore rendelkezésére áll egy mentőkabin is, amelyet szükség esetén használhatnak, így jelenleg biztonságban vannak.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pexels)

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.