Űrsétáról lógott meg a szerszámos láda, most a Föld körül kering

És nem is ez az első. 

2023. november 12., 19:03

Szerző:

November elsején a Nasa asztronautái Jasmin Moghbeli és Loral O'Hara a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) kívül hajtották végre életük első űrsétájukat. Ez alatt olyan szerkezeteket javítottak, amelyek lehetővé teszik, hogy az ISS napelemtáblái folyamatosan kövessék a Napot. Ezalatt tűnt el a szerszámos láda, szerencsére csak akkor, amikor már minden feladattal megvoltak, amelyhez szükség volt a láda tartalmára – írja a Guardian

A repülésirányítók a külső állomás kameráinak segítségével észlelték a hiányzó tárgyat, röppályáját elemezve arra jutottak, hogy az állomással való újbóli érintkezés kockázata alacsony, a fedélzeti személyzet és az űrállomás biztonságban van, nincs szükség intézkedésre – számol be a Nasa. 

Azt is tudni, hogy az elveszett űreszköznek néhány hónapig még pályán kell maradnia, mielőtt a Föld légkörével érintkezve elégne. Addig a szerszámos láda két-négy perccel az ISS előtt kering majd a Föld körül. A fehér objektum épphogy szabad szemmel látható, a múlt héten Satoshi Furukawa japán űrhajós észlelte a Fudzsi-hegy felett.

(Kiemelt képünkön Paolo Nespoli olasz űrhajós, az Európai Űrügynökség munkatársa bemutatja a Nemzetközi Űrállomást, amelyet a XXXIV. Bolygókongresszuson, amelyet az Association of Space Explorers (ASE) szervez a törökországi Bursában található Gokmen Space & Aviation Training Centerben 2023. szeptember 28-án. Fotó: Mustafa Bikec / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)