Az epilepszia kezelését egy új módszer forradalmasíthatja

Egy új eszköz lehet a megoldás az epilepszia kezelésére.

2024. június 25., 17:34

Szerző:

Nagy-Britanniában próbálták ki először azt a neurostimulátort, amely az epilepszia kezelésében hatalmas előrelépést jelenthet – számolt be róla Index.

Az epilepszia egyeseknél felnőttkorban alakul, de az esetek nagyon nagy százalékában a tünetek már gyermekkorban jelentkeznek. A rohamokkal járó betegség erőteljes tüneteit az agy elektromos aktivitásának rendellenességei okozzák, a szakemberek ezt akadályozzák meg egy olyan eszközzel, amely folyamatos áramütéseket bocsát ki.

Az eszközt elsőként egy 12 éves brit fiú koponyájába ültették be 2023 őszén, akit azóta is megfigyelnek az orvosok, az eddigi eredmények pedig nagyon biztatóak.

Az epilepszia így is kezelhető lesz

A 12 éves fiú, Oran Knowlson a műtét óta sokkal jobban van. Édesanyja a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy gyermekénél a rohamok számát 80%-kal csökkentette az eszköz. Mindez az életminőségét is jelentősen befolyásolta, és sokat javult az állapota az elmúlt fél évben, akinek már nem bénítják meg a mindennapjait a rendszeres rohamok.

A fiú 3 éves kora óta küzd a betegség egyik legsúlyosabb formájával, és naponta akár több rohamot is át kellett élnie, gyakran el is ájult. Többféle betegség és kórállapot is kialakult nála, de az édesanyja szerint az epilepszia nehezítette meg a leginkább az életüket.

Oran Knowlsont egy brit kutatás keretében műtötték meg: az orvosok azt vizsgálják, mennyire hatékony és biztonságos az agyi stimuláció az epilepsziás betegeknél. Maga a műtét is hatalmas orvosi bravúr volt, hiszen a gyermek koponyájának felnyitása után az eszközt egészen mélyen, az agy belsejében helyezték el a szakemberek. Hibázni nem lehetett, ugyanis az agy egy olyan érzékeny pontján kellett beültetni a neurostimulátort, ahol egy komplikáció esetén az idegi információk átadása is sérülhetett volna.

Martin Tisdall gyermekneurológus is nyilatkozott az esettel kapcsolatban:

„Ez a tanulmány remélhetőleg lehetővé teszi számunkra annak a megállapítását, hogy a mély agyi stimuláció hatékony-e az epilepszia ilyen súlyos típusának kezelésére.”

Mint elmondta, egyúttal a beültetett eszköz is vizsgázik, hiszen eddig csak a betegek mellkasába ültettek hasonló készülékeket, ám ezeknél jóval magasabb volt a szövődmények kialakulásának esélye.

A neurostimulátor egyelőre csak a rohamok számának csökkentésére képes, de az orvosok tervei szerint a jövőben olyan eszköz is készülhet, amely a megelőzésükre is alkalmas, ám ez további kutatásokat igényel.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)