Magyar Péter: a Fidesz válságára az előrehozott választás a megoldás

Magyar Péter szerint a Fidesz olyan lejtőn van, hogy a Tisza Párt már idén is megnyerné az országgyűlési választásokat.

2024. június 14., 10:24

Szerző:

Magyar Péter szerint ez a választás csak a főpróba volt, ami jól sikerült, de a valódi előadás az a parlamenti választás lesz – jelentette ki a politikus a Klubrádióban. Hozzátette, addigra a Tisza Párt más eszközökkel, szervezettséggel fog rendelkezni. Ezt tudja Orbán Viktor is, ezért a helyében előrehozott választást írna ki, hogy a Fidesz lekerüljön a lejtőről. A Tisza Pártnak most még nincs szervezeti struktúrája, nem léptettek be sok ezer tagot, mégis készen állnának egy esetleges 2024-es választásra, amit szerinte meg is nyernének.

Annak kapcsán, hogy Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését sürgette, Magyar Péter azt kérdezte, lehetnek-e új jelöltek is. Eredetileg azért nem indult, mert nem tudtak volna közgyűlési többséget szerezni, ám a vasárnap elért 10 mandátum minden várakozásukat felülmúlta. Többségük így sem lett, a Fidesz is ennyit szerzett, ők pedig nem szeretnének se a Fidesz, se a DK bábjai lenni, egyébként is csak viccből tette fel a kérdést – tette hozzá.

Hatalomra kerülése esetén Magyar Péter nem zárná ki az Alaptörvény módosítását, ha azt az emberek többsége szeretné, és komoly társadalmi vita előzné meg. Minden területen szeretne fékeket, ellensúlyokat beépíteni a magyar jogrendbe, rögzítené például, hogy egy adott személy csak két cikluson át lehessen miniszterelnök.

Magyar Péter intézményesített csalásnak nevezte a levélszavazást. A Tisza Párt alelnöke szerint nincs rendjén, hogy míg a Vajdaságban lehetett így választani, egy Németországban dolgozó magyarnak akár 500 kilométert is kellett utaznia, hogy leadhasa voksát. Azt is kifogásolta, hogy a Fidesz vajdasági testvérpártja (VMSZ) intézte a levélszavazatok begyűjtését és a szavazás teljes koordinálását. A külképviseleteken a Tisza fölényesen legyőzte a Fideszt. Magyar Péter azt szeretné, ha mindenki az interneten szavazhatna egy átlátható, biztonságos rendszeren keresztül.

Magyar Péter végül kijelentette, hogy szerinte az országgyűlési választás előtt olyan szoros lesz a verseny, hogy Orbán Viktornak állhat majd érdekében egy vita. „Ő jobban tudja, mikor lesz, mert nyilván ő fogja megnyomni a Start gombot. Én bármikor kész vagyok vele vitatkozni, akár a köztévében, vele akár még az ATV-be is bemegyek” – fogalmazott, majd hozzátette: akár még a Klubrádióban is vitázna a Fidesz elnökével.

Orbán szerint Magyar Péter soha nem volt fideszes

S ha már Orbán Viktor: a miniszterelnök interjút adott az Indexnek, amiben a kérdésekre visszafogottan válaszolt, arra pedig nagyon ügyelt, hogy amikor Magyar Péterről kérdezik, még véletlenül se ejtse ki a Tisza Párt nevét. Elmondta viszont, hogy az ellenzéki politikust soha nem tekintették a Fideszből kiugrottnak.

„Az csak az ő legendája, hogy a belső körökhöz tartozott, erről ugyanis a Fidesz belső köreinek nincs tudomása. Megkapta az igazságügyi miniszter férjének kijáró udvariasságot, de egész egyszerűen nem volt soha a radarunkon”

– mondta Orbán Viktor. Azzal kapcsolatban, hogy Magyar Péter esetleg pártszakadást érhet el a Fideszen belül, megoszthatja a nagyobbik kormányzó pártot, elmondta: van egy világos rendje a munkájuknak, mindenkinek megvan a maga feladata, amit el kell végeznie.

„Nekem az a dolgom, hogy az elkövetkező másfél-két évben, ami a következő választásokig hátravan, a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa a kormány, a jelenlegi és a leendő fideszes vezetők”

– közölte, hozzátéve: a hídon majd akkor mennek át, ha odaértek. Most volt egy csata, amit megnyertek, 15 százalékkal verték meg a másodikat. „Mi vagyunk messze a legnagyobb párt, ezért optimizmussal tekintek a jövőbe” – összegzett a miniszterelnök.

(Kiemelt képünkön Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke. Forrás: Magyar Péter Facebook oldala)

2024. július 21., 11:32

A MOHU betétdíjas csomagolásait visszaváltó automatákkal kapcsolatban elég eltérő tapasztalatokkal gazdagodhattunk az elmúlt hetekben. Volt olyan bolt, ahol nem működött, megint máshol pedig flottul ment minden. A 24.hu arra kérte a munkatársait, számoljanak be a személyes tapasztalataikról.