Orbán Viktor: Magyar Péter nem volt soha a radarunkon

Interjút adott az Indexnek Orbán Viktor miniszterelnök, ám a beszélgetés során sok újdonságot nem mondott. Ám az mégiscsak kiderült, hogy Szentkirályi Alexandrát továbbra is a legjobb választásnak tartja, így azt, hogy Budapestet elbukták, nem őt hibáztatja. Sokkal inkább Tarlós István a felelős ezért.

2024. június 11., 10:58

Szerző:

Orbán Viktor jópár év után interjút adott az egykor ellenzéki, ám mostanra inkább kormányközelinek mondható Indexnek. Az interjúban a miniszterelnök szinten minden kérdésre visszafogottan válaszolt, arra pedig nagyon ügyelt, hogy amikor Magyar Péterről kérdezik, még véletlenül se ejtse ki a Tisza Párt nevét.

Orbán Viktor szerint a régi ellenzéket, meg az újat is legyőzték 

„Egy nagyarányú békepárti győzelem született. A leadott szavazatokból egyértelműen kiderült, hogy a magyar közvélemény, talán még a baloldaliak tekintélyes része is, támogatta a kormányt abban a törekvésében, hogy kijuttassa Magyarországot a háborús veszedelemből. A béke melletti kiálláshoz szükséges megerősítést a kormányzat megkapta vasárnap” 

– összegezte az európai parlamenti és az önkormányzati választások eredményét a miniszterelnök. Hozzátette, a választás kapcsán két dolgot tud mondani, az egyik hogy a 44 százalék is szép eredmény. „A másik, hogy ez egy olyan választás volt, ahol egyszerre két ellenfelet is le kellett győznünk. A régi ellenzéket, meg az újat. Mi mind a kettőt legyőztük, méghozzá utcahosszal. Az ezüstérem is szépen csillog, de az arany még szebben.”

Orbán Viktor közölte, Volt most egy választás Magyarországon, amit megnyertek, ráadásul úgy nyerték meg, hogy soha ennyien nem szavaztak rájuk európai parlamenti választáson. Egyfelől a 44-45 százalék kevesebb, mint amit legutóbb kaptak, de mégiscsak több mint kétmillióan szavaztak a Fidesz-KDNP-re. „Én egy dolgot tudok, hogy most is és korábban is mindig azért nyertünk, mert sokat dolgoztunk érte. Erre a helyzetre az alázatos munka a válasz. Bennünket a teljesítmény tart meg mindig, ahhoz meg dolgozni kell” – szögezte le. 

Az európai parlament összetétele kapcsán Orbán Viktor kifejtette, a jobboldal ma két pártba szerveződik Európában, az ECR-be (Európai Konzervatívok és Reformisták) és az ID-be (Identitás és Demokrácia). Ha ők össze tudnának végre fogni és a Fidesz csatlakozna ehhez a tömörüléshez, akkor ez lenne a második legnagyobb európai frakció. Megelőznék a szocialistákat, a zöldeket és mindenki mást is, egyedül az Európai Néppárt lenne előttük.

Ezen a ponton a miniszterelnök tett egy furcsa megjegyzést, mégpedig azt, hogy egy ilyen jobboldali párt megjelenése még tőlük is elvinne szavazókat.

Ugyanakkor most a kulcskérdésnek azt tartja, hogy az olasz és a francia elnök meg tud-e egymással egyezni, és ha igen, akkor a jobboldali fordulat nem csupán egy lehetőség, hanem tény lesz Európában.

Orbán Viktor szerint Tarlós is okolható azért, hogy bukták Budapestet

A főpolgármester-választásról Orbán Viktor elmondta, ha a Fidesz elindul valahol, akkor ott nyerni akar. Ők a nagy magyar kormányzópárt, amely most zsinórban nyerte meg a tizenkettedik, tizenharmadik választását.

„Ha mi egyszer beleállunk egy küzdelembe, azt teljes mellszélességgel csináljuk. Szentkirályi Alexandra szerintem egy olyan kampányt vezetett, amilyet a Fidesz régóta nem tudott Budapesten. Nagyon büszkék vagyunk rá”

 – közölte. Hozzátette: nem voltak könnyű helyzetben Budapesten, tekintettel arra, hogy Tarlós István úgy végezte a főpolgármesteri munkát korábban, hogy nem volt a Fidesz tagja, kívülről támogatták őt. Tisztelik a személyét és a munkásságát, de az ő főpolgármesteri időszaka nem hozta magával a Fidesz és a polgári nemzeti keresztény közösség felépítését és megerősítését a fővárosban, így Szentkirályi Alexandra körhátrányból indult. Orbán Viktor pedig azok között volt, akik hallgattak rá, amikor azt mondta, hogy változásra van szükség Budapesten, de ezt a változást ő most nem tudja elérni, ezért visszalép. 

A miniszterelnök az interjú során további értekezést is folytatott Budapestről, eszerint a városban nagy bajok vannak. A pénzügyi összeomlás szélén áll Budapest, vagy már össze is omlott. Orbán Viktor szerint ezért komoly munka vár a megválasztott képviselőkre és a főpolgármesterre, ha ki akarják húzni a várost ebből a helyzetből.

Orbán nem tart a pártszakadástól?

Végül Orbán Viktor kifejtette véleményét Magyar Péterről is. Elmondta, az ellenzéki politikust soha nem tekintették a Fideszből kiugrottnak. „Az csak az ő legendája, hogy a belső körökhöz tartozott, erről ugyanis a Fidesz belső köreinek nincs tudomása. Megkapta az igazságügyi miniszter férjének kijáró udvariasságot, de egész egyszerűen nem volt soha a radarunkon” – mondta Orbán Viktor. Azzal kapcsolatban, hogy Magyar Péter esetleg pártszakadást érhet el a Fideszen belül, megoszthatja a nagyobbik kormányzó pártot, elmondta: van egy világos rendje a munkájuknak, mindenkinek megvan a maga feladata, amit el kell végeznie.

„Nekem az a dolgom, hogy az elkövetkező másfél-két évben, ami a következő választásokig hátravan, a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa a kormány, a jelenlegi és a leendő fideszes vezetők” 

– közölte, hozzátéve: a hídon majd akkor mennek át, ha odaértek. Most volt egy csata, amit megnyertek, 15 százalékkal verték meg a másodikat. „Mi vagyunk messze a legnagyobb párt, ezért optimizmussal tekintek a jövőbe” – összegzett a miniszterelnök.

(Kiemelt képünkön Orbán Viktor. Forrás: Attila KISBENEDEK / AFP)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.