A súlyos beteg Céline Dion megrázó videót publikált: ilyen, amikor rohama van

Céline Dion autoimmun-betegsége az izmok bénító megmerevedésével jár, és rohamokban is jelentkezik. Az énekesnő megmutatta, milyen egy ilyen roham.

2024. június 26., 08:56

Szerző:

2021 októberében derült ki, hogy Céline Dion egy izommerevséget előidéző, súlyos és ritka autoimmun-betegséggel küzd, amelynek az angol neve SPS, azaz Stiff-person Syndrome (tükörfordításban merevember-szindróma). Az énekesnő életéről és betegségéről I Am Céline Dion címmel dokumentumfilm készült, amiből most egy megrázó részletet mutattak be.

Céline Dion megrázó videója

Az 56 éves, kanadai énekesnő már korábban is beszélt arról, hogy a felsőtestének és a végtagjainak merevségét okozza ez a betegség, olyan erős görcsökkel, amik akár bordatörést is okozhatnak. A betegséget egyelőre nem tudja gyógyítani az orvostudomány, és az SPS a legtöbb páciensnél az életminőség drámai romlásával jár, sokszor akár halált is okozhat. Bár a merevség állandó is lehet, az izomgörcsök rohamszerűen érkezhetnek – pontosan egy ilyen roham látható az alábbi videóban. Céline Dion azt mondja, ilyenkor előfordul vele, hogy nem tud beszélni sem, és gyermekeit (ikrei 13 évesek) már előre felkészítette, hogy ilyenkor mit kell tenniük:

„»Ne ijedjetek meg, ha nem tudok beszélni. Anya nem haldoklik. Anya csak nem tudja használni a hangszálait. Ha nem is tudok válaszolni, akkor is lehet, hogy hallak benneteket, csak nem tudok kommunikálni.« Tudják, mit kell tenniük: kihívni a mentőket.”

Az egykori Eurovízió-győztes bejelentette, hogy bár sokszor beszélni sem tud a betegsége miatt, nemhogy énekelni, eldöntötte, hogy visszatér a színpadra, és hogy a betegségéről is mindent megmutat, hogy felhívja a figyelmet ennek a szindrómának a létezésére és súlyosságára. Nos, az alábbi videóban egy ilyen görcsroham látható, ami szemlátomást rendkívüli fájdalmat okoz az énekesnőnek. Céline Dion a jelen levő orvostól Valiumot (diazepámot) kap, ami egy benzodiazepinszármazék, amelynek szorongásoldó, antiepileptikus, nyugtató és ami ebben az esetben talán a legfontosabb, izomrelaxáns hatása van. Ahogy azt a fenti idézet is leírja, az 56 éves híresség a görcs alatt nem tud beszélni, erre abból lehet következtetni, hogy egy pillanatban megszorítja az orvos kezét, de mintha más kommunikációra nem lenne képes. Az orvos a felvételen megjegyzi, hogy ha a Valium nem hatott volna, akkor kórházba kellett volna vinni az énekesnőt.

Céline Dion a roham után

De hat a nyugtató, a görcsroham elmúlik, és Céline Dion a felvételen azt mondja, hogy milyen zavarban van a roham után.

„Nem tudom, hogyan magyarázzam el. Olyan ez, hogy az ember elveszti a kontrollt saját maga felett”

– próbálja meg szavakba önteni Céline Dion a borzalmas élményt, amit a szindróma miatt rendszeresen át kell élnie. A teljes dokumentumfilmet az Amazon Prime-on lehet megnézni tegnap óta, alább található egy másik beharangozó.

(Kiemelt kép: Céline Dion Instagramja)