A makacs ízületi fájdalom akár komoly bajhoz is vezethet

Egy friss kutatásból kiderült, a középkorúak több mint fele küzd térdproblémával, amit ha kezeletlenül hagynak, akkor az ízületi fájdalom akár komoly betegséghez is vezethet.

2024. június 9., 09:33

Szerző:

Az ízületi fájdalom nem csak hogy negatív hatással van az életünkre, de egyéb, nagyon komoly betegségek kialakulását is eredményezhetik, éppen ezért nem szabad őket kezeletlenül hagyni. Ráadásul az állapot sokakat érint, egy brit kutatás szerint az 50 év fölötti nők 63 százaléka megtapasztalja térdfájdalmat legalább egyszer, esetleg egy átmeneti időszakban vagy akár folyamatosan is. Az Oxfordi Egyetem által végzett 12 évig tartó kutatásból kiderült, hogy a magas BMI (testtömeg-index) jóval megnövelte az állandó és az átmeneti térdfájdalom kockázatát, míg az osteoarthritis szinte előre jelezte az állandó fájdalmat – írja cikkében az Egészségkalauz. A portál szerint ez utóbbi összefüggést már csak azért is érdemes komolyan venni, ugyanis a degeneratív ízületi gyulladás a vezető, fogyatékosságot okozó állapot világszerte.

Az osteoarthritis egyébként a térdfájdalom leggyakoribb okozója, az ízületi porcok állapotromlásának végső és fájdalmas eredménye. Ez a porc „párnaként” működik a csontok között. Ha elvékonyodik, a csontok dörzsölik az ízületek szélét, amely fájdalomérző idegvégződésekkel gazdagon ellátott terület.

Az osteoarthritis 40 év felett gyakoribb. Bár mindenkinél előfordulhat, mégis azoknál alakul ki korábban, akik régebben atletizáltak, és fiatalabb korukban térdsérülést szenvedtek.

A korai tünetek közé tartozik a fájdalom, és a reggeli vagy fizikai megterhelést követően jelentkező merevség. A reggeli merevség általában 1 órán belül oldódik.

Érdemes pár szót ejteni a különböző ízületi gyulladásokról. Ezekről fontos tudni, hogy akár óriási problémát is okozhatnak. Vagyis amennyiben a rheumatoid arthritist nem kezelik megfelelően, úgy elpusztíthatja az ízületi porcot és csontot, súlyos deformitást, mozgáskorlátozottságot és belső szervi szövődményeket okozhat. A juvenilis idiopathiás arthritis pedig akadályozhatja a gyerekek normál növekedését és fejlődését. A pikkelysömörhöz társuló arthritis (arthritis psoriatica) és a Bechterew-kór, amely a gerinc merevségével és előrehajlásával jár, szintén súlyos mozgáskorlátozottságot okozhat.

A köszvény nemcsak az ízületeket érintő gyulladást okozhat, hanem egyéb belső szervi szövődményekhez is vezethet. A szisztémás lupus erythematosus (lupus), ami az autoimmun betegségek egyik típusa és több szervet érinthet, ízületi fájdalmat és merevséget okozhat. A ritka gyulladásos betegség, a scleroderma, mozgásbeszűkülést, kéztorzulásokat és mozgáskorlátozottságot eredményezhet.

Az ízületi gyulladás, amely fertőzés következménye, akár szepszist is okozhat.

Az kezeletlen vagy ismétlődő idült ízületi gyulladások tehát visszafordíthatatlan károsodást okozhatnak az ízületekben. Súlyos gyulladás esetén az ízület mozgásképtelenné válhat. Az ízületi fájdalom miatt a fizikai aktivitás mellőzése gyengeséget, alvászavart, depressziót vagy szorongást eredményezhet. Bizonyos típusú ízületi gyulladások növelik más idült betegségek kockázatát is, mint például tüdőbetegségek, cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri betegségek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: whitesession / Pixabay)