A súlyos betegségeket ez a jelenség is megjósolhatja

A pszichés tünetek a kutatók szerint előre jelezhetik a súlyos betegségek kialakulását.

2024. június 14., 14:19

Szerző:

Az autoimmun, súlyos betegségek esetében már a kialakulásuk előtt is szokatlan tüneteket tapasztalhatnak a páciensek – írta meg a HVG az eClinilac Medicine című tudományos lapban megjelent tanulmányra hivatkozva.

Azoknál az időnként megjelenő, majd tüneteket nem produkáló, később pedig újra visszatérő autoimmun betegségeknél, amelyektől világszerte több millió ember szenved, egy újdonságot fedeztek fel a kutatók.

Példaként említhető az ízületek egyik legsúlyosabb betegsége, a rheumatoid arthritis, amely furcsa neuropszichés tüneteket produkálhat a betegeknél. Mindezek sokat segíthetnének a betegségek korai diagnosztizálásában, de eddig a páciensek és az orvosok sem feltételeztek kapcsolatot a szokatlan tünetek és a betegségek között.

A súlyos betegségek első tünetei így is jelentkezhetnek

A Cambridge-i Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy milyen előjelei lehetnek az autoimmun betegségek kialakulásának. Kutatásuk eredményeit már publikálták is, és ebből kiderült, hogy például a fent említett, komoly ízületi fájdalommal járó betegség esetén a betegek nagy része rémálmokat és hallucinációkat élt át.

Ez a jelenség egyéb betegségek esetében is előfordult, például lupusban szenvedő betegek is beszámoltak hasonló tapasztalatokról, az egyéb kínzó tünetek mellett. A kutatást azonban nagymértékben nehezítette, hogy a kutatóknak a páciensek beszámolóira és visszaemlékezéseire kellett hagyatkozniuk.

Melanie Sloan, az egyetem munkatársa és a tanulmány vezetője elmondta, hogy mindez nem adott biztos alapot arra nézve, hogy megállapítsák, hogy pontosan mely tünetek és mikor alakultak ki a betegség fellángolása előtt.

Azt azonban sikerült megállapítaniuk, hogy a hallucináció és a rémálmok rendkívül sok autoimmun betegnél jelentkeztek. Ezeken kívül a fejfájás, a fáradtság, a hangulatingadozás, a kognitív képességek zavara és az érzékszervi problémák, például a végtagokban jelentkező bizsergés is jellemző tünet volt, de olyanok is akadtak, akik például szorongástól szenvedtek. Ugyanakkor a tanulmány vezetője azt is kiemelte, hogy minden autoimmun betegnél máshogyan jelentkezhetnek a tünetek, ezek között sorrendiség sem állítható fel. Az viszont biztosnak tűnik, hogy a betegség megjelenése előtt már tapasztalhatóak előjelek.

Mindez azért rendkívül fontos Melanie Sloan szerint, mert amennyiben sikerül beazonosítani a pontos neuropszichés tüneteket, célzottabb módszerekkel már jóval azelőtt fény derülhetne egy-egy autoimmun betegségre, hogy az komoly tüneteket produkálna.

Ha ez megvalósulna, a kezelések is nagyon hamar megkezdődhetnének, így megakadályozhatóvá válna a betegségek súlyosbodása és a páciensek életminőségének jelentős romlása is.

(Fotó: Pixabay)

07:37

Ételmérgzést okozhat a maradék rizs, mivel egy olyan baktérérium található benne, amely túléli a főzést. Az elfogyasztás után 24 órával is jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek.

Tegnap 15:04

Nagyon komoly problémát jelent Magyarországon az elhízás. A statisztika szerint a pubertáskor előtt elhízott emberek 70 százaléka felnőttként is elhízott lesz, aminek oka többek között a túl kevés testmozgás és a túlzott energiabevitel.