Az ízületi gyulladás 6 jele, amit tilos figyelmen kívül hagyni

Az ízületi gyulladás korai észlelésével és a pontos diagnózissal hamar kaphat a beteg megfelelő kezelést, még azelőtt, hogy súlyos rokkantság lépne fel. 

2024. május 30., 19:19

Szerző:

Az ízületi gyulladás pokoli és kínzó fájdalommal járhat, főleg, ha már előrehaladott állapotban van. A probléma viszont az, hogy számos formája létezik, sok esetben pedig nem klasszikus tünetekkel jelentkezik, ezért nem kizárt, hogy összetéveszhető más egészségügyi gondokkal. Íme az ízületi gyulladás 6 jele, amit tényleg nem szabad figyelmen kívül hagyni. 

Fájdalom az ízületben 

Az idő múlásával egyre fokozódó ízületi fájdalom az ízületi gyulladás klasszikus tünete. A fájdalmat általában egy bizonyos tevékenység váltja ki, de az is lehet, hogy az adott tevékenység után vagy éppen egy hosszú nap után jelentkezik. Ilyenkor nagyon fontos a megfigyelés, hogy pontosan, mi az a tevékenység, ami után a páciens a fájdalmat észleli, valamint az is lényeges feljegyezni, hogy a fájdalom mennyi ideig tart. Ezeket az orvos is tudni akarja majd, hiszen ezek az információk elengedhetetlen a pontos diagnózis felállálításához. 

 

Ízületi merevség, különösen reggel

Ízületi gyulladás esetén merevség fordulhat elő, különösen hosszabb ülés után, illetve reggel. Az ízületi merevség egyébként a gyulladás legkorábbi jele lehet, porckopás esetén a reggeli merevség akár 30 percig is eltarthat. A rheumatoid arthritis esetén pedig órákra is beállhat a merevség, az ízületi károsodás mértékétől függően. 

Fájdalom egy korábban sérült ízületben 

A porckopás sok esetben olyan testrészben fordul elő, amely már korábban átélt egy sérülést vagy traumát. Ha például egy futballista térdsérülést szenved mondjuk a középiskolában, akkor nagyobb valószínűséggel lesz a későbbiekben ízületi gyulladás a térdében, állítják a szakértők. 

Meleg ízületek 

A meleg vagy forró ízületek gyulladásra, fertőzésre utalhatnak. Ha ízületi gyulladásról van szó, a melegség súlyosabb, bakteriális vagy gombás fertőzés által okozott szeptikus ízületi gyulladára utalhat, de az sem kizárt, hogy a test más részének bakteriális fertőzése okozozza a reaktív ízületi gyulladást. Utóbbi esetében általában valamilyen gyomor-bélrendszeri, légúti vagy húgyúti fertőzés áll a háttérben. 

Láz 

A láz természetesen egyéb más egészségügyi állapotokhoz is kapcsolódhat, ám tartós fennállása esetén lehetséges, hogy ízületi gyulladásról van szó. A láz egyébként a rheumatoid arthritis gyakori tünete, a jelet pedig az orvosok gyakran figyelmen kívül hagyják. 

Tartós fáradtság 

Furcsa lehet, de az ízületi gyulladást gyakran a tartós fáradtság jelzi előre. Időnként persze mindenki kimerül, akár a szokásosnál egy kicsit jobban is, ám a tartós, szűnni nem akaró fáradtság, amely még a pihentető éjszakai alvás után is jelen van utalhat ízület gyulladásra. Ha a közérzete csak nem akar javulni, állandóan fáradt és kimerült, akkor érdemes lehet alávetnie magát egy alapos kivizsgálásnak, hiszen bármiről is legyen jó, fontos kideríteni a megfelelő kezelés kiválasztásának érdekében. 

(Forrás: Verywell Health, Fotó: Freepik)