Ízületi gyulladás: Kiderült, miért az idősebb nőket sújtja leginkább

Számos magyarázat létezik arra, miért szenved több nő ízületi gyulladás miatt, mint férfi. A hormonális és genetikai okok mellett az evolúció is felelős lehet.

2024. február 5., 10:29

Szerző:

Az ízületi fájdalmakért folyó versenyben a férfiak és a nők azonos eséllyel indulnak, ugyanis mindkét nem 360 ízülettel rendelkezik, ám végül a nők lesznek azok, akiknek több problémájuk akad a betegség kapcsán. Mind a férfiak, mind a nők ízületi fájdalmának leggyakoribb oka az ízületi gyulladás, ami különböző formákban jelenhet meg. Ilyen a hátfájás, a térdfájdalom, a nagylábujj fájdalom vagy akár a ficamok. 

Rengeteg elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy a nők miért vannak nagyobb kockázatnak kitéve az ízületi fájdalmak terén. Ezek közül néhány az ösztrogénnel és a menopauzával hozza összefüggésbe a jelenséget. Az ösztrogén gyulladáscsökkentő, ám a menopauza elsődleges mellékhatása az ösztrogénszint zuhanása. Tehát nem véletlen, hogy a menopauza kezdete egybeesik az ízületi gyulladás megnövekedett kockázatával.

Ezt az elméletet alátámasztják egy londoni tanulmány eredményei is. A több mint 1000 posztmenopauzás vizsgálatban résztvevő nő közül a hormonpótló terápiát alkalmazó csoport szignifikánsan kevesebb osteoarthritist tapasztalt, mint azok, akik nem vettek részt a terápiában.

Egy másik hormonális nemi különbség az, hogy a férfiak szervezetében sokkal több tesztoszteron áramlik át, mint a nőkében. Lehet, hogy a tesztoszteron felelős a világ legtöbb problémájáért, de legalább egy pozitív következménye van: erős mozgásszervi rendszert épít ki – olvasható az egyik szaklapban. A férfiak ízületeit nagyobb valószínűséggel burkolja védőizom, ami csökkenti az ízületi betegségek előfordulását.

A harmadik hormonális különbség a relaxinhoz köthető, ami egy olyan hormon, amely kis mennyiségben szabadul fel minden ovulációval alkalmával. A relaxin egyik hatása az, hogy meglazítja azokat a szalagokat és inakat, amelyek szorosan egymáshoz tartják az ízületeket. Ez megkönnyíti a magzati születést azáltal, hogy lehetővé teszi az ízületek kiterjesztését a medence területén, de szisztémásan működik, így destabilizálja az ízületeket az egész testben. Az ízületek lazasága pedig ahhoz vezethet, hogy a csontok eltávolodnak. Ez porckárosodáshoz és végül osteoarthritishez vezethet.

Ma már közismert tény az is, hogy a nők térdszalagjai könnyebben szakadnak, mint a férfiaké. Emellett a térdkalács eltolódása is gyakoribb a nőknél. Ennek lényege, hogy a térdkalács nem teljesen illeszkedik a combcsonthoz, ez az eltolódás visszatérő súrlódáshoz vezet a térdkalács és a combcsont között. A probléma súlyosbodhat a gyakran magassarkút viselő nők túlzott térdében.

Az ízületi gyulladás oka evolúciós is lehet

Aki szereti az evolúciós magyarázatokat, annak izgalmas lehet az elmélet, miszerint az ősember korából eredeztethetőek a különbségek. Végtére is, sok-sok évezreddel ezelőtt a férfiaknak valóban olyan testre volt szükségük, amely nagyobb teherbírásra képes. A férfiaknak ipari szilárdságú ízületekkel kellett rendelkezniük, hogy üldözhessék a masztodonokat, leölhessék őket, és visszarángathassák a tetemeket a barlangba, ahol a nő vigyázott a gyerekekre, a tűzre.

A kutatók sajátos genetikai kapcsolatokat találtak a nők és leszármazottaik között, mind a kéz-, mind a térdízületi gyulladásban. Ha a családban előfordult ízületi gyulladás, különösen a rheumatoid arthritis, mind a férfiak, mind a nők kockázatát növeli. De a megnövekedett kockázat arányosan nagyobb az ízületi gyulladásban szenvedő nők női leszármazottainál.

(Kép forrása: pexels)