A visszérgyulladás jeleit komolyan kell venni, erre figyeljen

Egy-egy visszér kialakulása akár már fiatal korban is megkeserítheti a páciensek életét.

2024. június 12., 16:31

Szerző:

A visszér gyulladása fájdalmas tüneteket produkál, sokan mégsem veszik elég komolyan azokat – hívta fel a figyelmet a Focus Medica.

A visszérbetegség a vénák kitágulásával jár, és elsősorban az alsó lábszárakat, a térdhajlatot és a lábfejeket érinti. Az erek kidudorodnak a bőrön, és feltűnő kék vagy lila színűk miatt nagyon feltűnőek. A közhiedelemmel ellentétben nem csak az idősebb generációkat érinti: akár fiataloknál is kialakulhat a megerőltetéstől.

A visszérgyulladás akkor következik be, ha az érben vérrög képződik, amely elzárhatja azt. Ha nem mélyvénás trombózisról van szó, idővel felszívódhat a vérrög, ám akár súlyos állapot is kialakulhat, így mindenképpen orvosi segítséget igényel.

A tünetek rendkívül fájdalmassá válhatnak, ennek ellenére sokan nem fordulnak időben orvoshoz, mert nem ismerik fel, milyen komoly problémával állnak szemben. Ezért a szakemberek időről időre igyekeznek felhívni a figyelmet a betegség jeleire.

A visszér gyulladása így jelentkezik

A betegek kezdetben fájdalmas, meleg tapintású és kemény csomókat fedezhetnek fel, amelyek akár növekedhetnek is. Emellett a környező bőr - akár egészen nagy felületen is – kipirosodhat, sőt be is dagadhat. Ezek a tünetek jellemzően akkor alakulnak ki, ha a gyulladás közel van a bőrfelszínhez, így a tünetek rendkívül látványosak lehetnek. A láz is intő jel: a lábon kialakuló tünetek mellett mindig jelentkezik, és a gyulladás kezelése nélkül szinte egyáltalán nem csillapodik.

Ezen tünetek a járást és a hétköznapi életvitelt ugyan nem akadályozzák, de kialakulásuk esetén mindenképpen szükséges az orvosi konzultáció. A mélyvénás trombózis ennél jóval erőteljesebb fájdalommal jár, az egész láb bedagadhat és rendkívül érzékennyé válik.

A visszérgyulladás kialakulhat az ér sérülése miatt, de azok a páciensek is veszélyben vannak, akik egy más egészségügyi probléma miatt hosszú ideig ágyhoz vannak kötve: az ő esetükben erre külön is figyelni kell. A véralvadási zavarok esetén számolni kell azzal, hogy a vérrögök kialakulására nagyobb esély van, és a daganatos betegségek is fokozhatják a kockázatot.

A fogamzásgátló tabletta használata, a terhesség és a gyermekágyi időszak is kiemelt figyelmet érdemel ilyen szempontból, hiszen mindegyik emeli a visszérgyulladás kockázatát, a dohányzást pedig ajánlott kerülni, ugyanis fokozhatja a visszerek kialakulásának esélyét.

A túlsúlyos személyek, illetve akik ülő életmódot folytatnak, szintén nagyobb számban vannak kitéve a betegségnek, számukra az aktív testmozgás jelenthet megoldást.

(Fotó: Pixabay)