Eurovízió 2024: Hollandiát kizárták, Izraelt kifütyülték, történelmi győzelem született

Malmőben volt az idei Eurovízió, alább találja a legizgalmasabb részleteket és a győztes dalt.

2024. május 12., 00:47

Szerző:

Miután 2023-ban a västeråsi születésű Loreen másodszor is megnyerte a dalfesztivált, idén Svédország volt az Eurovízió házigazdája. Kedden és csütörtökön elődöntőket tartottak, szombaton botrányok és dráma közepette zajlott a döntő, aminek vasárnap jóval éjfél után lett vége Svájc győzelmével.

Eurovízió, idén egy dallal kevesebbel

Hollandiát egy Joost Klein nevű fiatalember képviselte volna, de nem sokkal a dalfesztivál előtt a rendezvény szervezője, az EBU, vagy magyarul az Európai Műsorsugárzók Uniója bejelentette, hogy egy nővel szembeni magatartása miatt diszkvalifikálják az énekest. A BBC a következők szerint tudósított arról, hogy mi történt a holland nemzeti tévéadó, az Avrotros szerint:

„Joostot akkor filmezték le, amikor épp csak lejött a színpadról, és a zöldszobába kellett sietnie. Abban a pillanatban Joost többször is jelezte, hogy nem akarja, hogy filmezzék. Ezt nem tartották tiszteletben. Ez ahhoz vezetett, hogy Joost tett egy fenyegető mozdulatot a kamera felé. Joost nem érintette meg az operatőrnőt.”

Az énekeshez hasonlóan a közönség is megdöbbenve értesült a kizárásról. Amikor a holland zsűri pontjait felolvasták, hatalmas felhördülés volt hallható a malmői stadionban, a publikum egyértelművé tette, hogy nem értenek egyet azzal, hogy Joost Kleint eltávolították a versenyből.

Izraelt kifütyülték

Az izraeli fellépőt hallhatóan ugyan nem fütyülték ki az énekesnő előadása alatt, viszont amikor Jeruzsálemből bejelentkezett az ország képviselője, egyértelmű füttykoncert volt hallható a stadionban. Ez minden bizonnyal az országnak az izraeli-palesztin háborúban játszott szerepének szólt, illetve annak, hogy amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, akkor Oroszországot kizárták a versenyből. Ezzel szemben Eden Golan benne maradhatott a versenyben.

Az EBU szabályzata szerint a dalfesztiválnak elvileg politikamentesnek kell lennie, és sokak szerint az idei izraeli dal ennek sem igazán tett eleget, még azután sem, hogy a Hurricane című szám szövegét az EBU képviselőinek felhívására állítólag át kellett írniuk a szerzőknek, hogy a politikai áthallásokat kigyomlálják a dalból. Amilyen népszerűtlennek tűnt Izrael a stadionban, olyan nagyon szerették a tévénézők Eden Golant, ő kasszírozta az egyik legmagasabb pontszámot a telefonos szavazóktól.

Történelmi győztes született

A versengő dalok elhangzása után egy kis szünet következett, amiben többek között az ABBA hologram-koncertjébe kapcsolódhattunk bele, tekintve, hogy ők éppen 50 éve nyerték meg az Eurovíziót. Énekelt a bevezetőben említett tavalyi győztes, Loreen is, majd a nemzeti zsűrik pontszámai hangzottak el. Ezek szerint jól szerepelt Horvátország egy rockos-kemény dallal, valamint Franciaország elképesztő hangú énekese, de a szakértők messze Svájcot hozták ki győztesnek.

Alább hallgathatja meg a Mon Amour című slágert, az előadó neve Slimane, ez a dal lett a második helyezett.

Íme Nemótól a The Code című dal. A fiatal énekes 24 éves, és nembinárisnak tartja magát, azaz nem érzi sem úgy, hogy nőként, sem úgy, hogy férfiként tudna élni, ő ezen a kettős felosztáson kívül helyezkedik el. Nemo rózsaszín miniszoknyában, gyönyörű körmökkel lépett a színpadra Malmőben. Először fordul elő, hogy egy nembináris énekes nyeri meg a dalfesztivált, ezért Nemo győzelme történelminek tekinthető. Svájc nyerte meg egyébként a legelső Eurovíziót 1956-ban, azóta egyszer nyertek: 1988-ban Céline Dion lett az első a fesztiválon Svájc színeiben. Az országnak az idei a harmadik győzelme.

Egy ország sem volt a döntőben, amelyik egyáltalán ne kapott volna pontot, az utolsó Norvégia lett 16 ponttal. Az Egyesült Királyság a szakértői zsűriktől kapott ugyan pontot, de tévénézőktől nem. A döntőben szereplő országok végső helyezéseit az alábbi poszt foglalja össze.

Magyarország utoljára 2019-ben indult az Eurovíziós Dalfesztiválon, ezt követően a kormány úgy döntött, hogy nem fogunk többet járni ebbe a buliba.

(Kiemelt kép: YouTube/Eurovision Song Contest)