Európai Parlament: Magyarországon és Lengyelországon visszalépés tapasztalható a melegjogok terén

Ez az egyik legfőbb oka annak, hogy az EU-t az LMBTQ+ emberek szabadságzónájává nyilvánították.

2021. március 11., 18:52

Szerző:

Az Európai Parlament pénteken nagy többséggel elfogadott határozatában a LMBTQ+ emberek "szabadságzónájává" nyilvánította az Európai Uniót.

"A brüsszeli testület határozata válasz arra, hogy LMBTQ+jogok területén egyes tagállamokban - mindenekelőtt Magyarországon és Lengyelországban - visszalépés tapasztalható" - írta az EP sajtóközleménye.

Hozzátették: Lengyelországban száznál is több régió, megye és önkormányzat fogadott el határozatot arról, hogy területük mentes az "LMBTQ+ ideológiától". Bár az Európai Bizottság elutasította az LMBTQ+ellenes lengyel városok testvérvárosi programokra beérkezett pályázatait, a képviselők szerint további lépéseket kell tenni: többek között a kötelezettségszegési illetve az uniós alapértékeket óvó 7-es cikk szerinti eljárást, valamint az unió költségvetésének védelméről szóló rendeletet is fel kell használni a jogsértő tagállamok ellen.

Az uniós törvényhozó testület hangsúlyozta azt is, hogy az LMBTQ+ közösségek helyzete Magyarországon is egyre romlik: Nagykáta városa tavaly novemberben a lengyel példát követve betiltotta a "LMBTQ+propaganda terjesztését és népszerűsítését" az önkormányzati intézményekben. "Emellett a magyar országgyűlés alkotmánymódosítása figyelmen kívül hagyja a transznemű és nem bináris személyek létezését, és korlátozza a családi élethez való jogukat. Egy másik magyar törvény megfosztja az élettársi kapcsolatban élő párokat az örökbefogadáshoz való jogtól."

Hidvéghi Balázs a Fidesz EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a határozat egyrészt csúsztatásokat tartalmaz, másrészt visszaél az "egyenlőség" és a "szabadság" eszméivel.

Szerinte "minden tagállam maga dönti el, hogy mit gondol a családról és a házasságról, és ebbe Brüsszelnek nincs beleszólása." A Fidesz frakciója természetesen nem támogatja a határozatot.

 Kiemelt kép: Pixabay