Fiala János: Blöff

Lesz Fudan, de nem lesz atlétikai világbajnokság. Nem lesz Fudan és lesz atlétikai világbajnokság. Lesz Fudan, meg atlétikai világbajnokság is. Se Fudan, se atlétikai világbajnokság nem lesz. Mi lesz?

2021. május 18., 19:16

Szerző:

Ha a Keljfeljancsi alkalmas lenne arra, hogy kiindulópontként szolgáljon – ahogy nem tud –, akkor jelentős az előválasztás iránti érdeklődés.

Ha a műsorom kiindulópontként szolgálhatna – ahogyan nem áll módjában –, akkor

a ma reggeli megnyilvánulások szerint 10 ellenzéki szavazóból nagyjából 7 elmenne voksolni.

A maradék egy részének alapjáraton nem tetszik az előválasztás, a másik része meg azért elutasító, mert nem találja emberét a jelöltek között. Lehet meglepő, de a Mi Hazánk Mozgalom-hívők magukat ellenzékinek aposztrofálják, mivel azonban nincs emberük a listán, elutasítják az előválasztást. Azt mondják: nem hajlandóak támogatni a Gyurcsány-klánt. Lehet, az Új Világ Néppárt tagoknak – Pálinkás József és Lantos Gabriella újsütetű pártja – is hasonló a viszonyulásuk, de közülük – sajnos – senki sem telefonált.

Csekély számú troll volt, azok viszont elszántnak tűntek. Ők nem zsoldért zavarnák meg a folyamatot, hanem csak úgy, a maguk és a pártjuk kedvéért.

Mert az egy jó hecc lesz.

A szakértőként megszólaltatott Horn Gábor szerint – Republikon Intézet – nincs igaza Mérő Lászlónak. Az előválasztással Orbán Viktor, illetve a Fidesz nem kaphat a kezébe olyan eszközt, amivel kiválaszthatja leendő kihívóját, arról nem is szólva, hogy az előválasztáson bonyolultabb lesz a részvétel, mint a hagyományos alkalmakkor. Sok embernek kell majd buszra/vonatra szállnia, pénzért jegyet vennie, és sok-sok kilométert utaznia, mert maximum 3-400 olyan hely lesz az országban, ahol leadhatóak lesznek a szavazatok.

Hja, az online voksolás ennél még bonyolultabb lesz.

A Bige László által finanszírozott, 5000 főn végzett közvélemény kutatás szerint a közel 2,5 millió ellenzéki szavazónak nagyjából a fele mutat hajlandóságot nekivágni a kalandnak, arra meg kicsi az esély, hogy velük szemben több százezer embert tudjanak brahira venni a kormánypártok.

Tegyünk egy bátortalan kísérletet, és higgyünk Horn Gábornak!

Ha már itt tartunk – az öltözői pletykák kedvelőinek –, elárulhatom, mert megkérdeztem, tényleg a Bigétől való távozása során ütközött Horn az autójával. Kifelé menet, a birtokhoz tartozó magánúton haladt, amiről nem tudta, hogy magánút. Mivel még sohasem közlekedett magánúton, azt sem tudhatta, hogy az alsóbb rendűnek számít minden más útnál, így a jobbkéz-szabály se vonatkozik rá. Ez volt a magyarázata, hogy ütközött, jelentősen megrongálva autója első felét. A segélykocsira hosszú időn keresztül kellett várnia, eközben láthatták meg, és kerülhetett a sajtóba.
Nagyjából itt tartunk 2021 májusának közepén.

Ha óvatlanul tartanák a felek kártyáikat, és ezért megpillanthatnánk őket, tartok tőle, hogy a kormánypártok kezében lévő lapok tűnnének erősebbeknek. (A kártyában igazság helyett szerencséről szoktak beszélni.) Ebben az esetben, mi marad a gyengébbnek?

A blöff.

Blöffölni azonban tudni kell. Ahhoz elszántság, finesz és pókerarc kell. Meg a partnerrel való szoros együttműködés.

Vegyük szemügyre a négy kártyást: Fidesz, KDNP, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, és Karácsony Gergely főpolgármester, most már miniszterelnök-jelölt is.

Szinte hallom a suttogó-bennfentes hangot, ahogyan Korda György addig a pillanatig közvetít, amíg nem tapasztalja meg a Baranyi-Karácsony-tengely törékenységét.

Mert miközben a Főpolgármester fűt-fát ígér, hogy a Fudan-terv megvalósulása esetén fel fogja mondani az atlétikai világbajnokságot a szövetségnél, mert Budapest, és nem a kormány a rendező, addig Baranyi kikotyogja Dési Jánosnak a Klubrádióban, hogy hát az a helyzet, hogy már igen-igen épül a stadion, ami pedig a sportesemény lemondását illeti, hát az valószínűleg kontraproduktív lenne.

Nem biztos, hogy jó ötlet.

Marad az utolsó remény – előválasztás ide, előválasztás oda –, hogy győzni majd a fülkékben fognak „Karácsonyék”, ahol a szavazók orrukat befogva adják le rájuk – vagy más ellenzéki személyre – voksaikat, a bennük dolgozó Unicum hatására.

Önök szerint mi lesz?
1. Lesz Fudan, de nem lesz atlétikai világbajnokság.
2. Nem lesz Fudan és lesz atlétikai világbajnokság.
3. Lesz Fudan, meg atlétikai világbajnokság is.
4. Se Fudan, se atlétikai világbajnokság nem lesz.

A Facebook-poszt alatt várom kommentben válaszaikat, szerdán reggel megbeszéljük a Keljfeljancsiban, köszönettel:

 

(Kiemelt kép: A Budapesti Atlétikai Stadion építésének kezdetén robbantással bontották el a VITUKI toronyházat Budapesten, 2020. december 10-én. Fotó: MTI | Mohai Balázs)

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.