Horn Gábor: Nem biztos, hogy megérné a Fidesznek belepiszkálni az előválasztásba

A Republikon Intézet elnöke szerint 500-800 ezer szavazó vesz majd részt az ellenzéki előválasztáson.

2021. május 18., 11:15

Szerző:

Az előválasztás online rendszere nagyon bonyolult lesz, emiatt néhány ezernél, netán tízezernél többen nem fognak ilyen módon szavazni – mondta Horn Gábor, a Republikon Intézet Kuratóriumának elnöke a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban. 

A Republikon Intézet elnöke elmondta, az előző, budapesti főpolgármesteri előválasztáson nem tapasztaltak arra utaló jeleket, hogy valaki meg akarta volna hekkelni a választást. Hozzátette: megmérni ezt borzasztó nehéz és drága folyamat lenne. Jelenlegi becslése szerint körülbelül 500-800 ezer ember fog elmenni az előválasztásra – mondta Horn Gábor. Ezt az alapján állítja, hogy a körülbelül 2,5 millió ellenzéki szavazó közel ötven százaléka mondta azt, hogy részt venne az előválasztáson, azonban különböző tényezők miatt is nagy lehet a lemorzsolódás.

Kiemelte: az előválasztáson bonyolultabb lesz részt venni, mint egy átlagos választáson, ugyanis sokaknak buszra kell majd szállnia, vagy autóba kell ülnie, ugyanis nagyjából 3-400 hely lesz az országban, ahol lehet majd szavazni.

Kérdés, hogy megérné-e egyáltalán a Fidesznek beleavatkozni – tette fel a kérdést Horn Gábor, majd úgy folytatta, ehhez ugyanis több százezer embert kellene megmozgatnia, ami a járvány miatt nem lenne egyszerű. A Republikon Intézet vezetője szerint nagy a távolság a legesélyesebb és a legesélytelenebb jelölt között. 

Ha a kormánypárti szavazók a legesélytelenebb jelöltre voksolnának tömegesen, az egy olyan beavatkozás lenne, ami mobilizáláná a felhergelt ellenzéki szavazókat. Másrészt 100-150 ezer embert kellene rávenni egy olyan dologra, amire alapvetően nehéz lenne rábírni őket – mondta Horn, hozzátéve: ha az ellenzéki szavazók nagy számban mennek el, akkor teljesen mindegy, mennyi embert mozgósít a Fidesz. 

Szerdán online konferenciát tart a Republikon Intézet a Kettészakadt ország? címen. Ezzel kapcsolatban Horn Gábor elmondta, hogy néhány hónapja jelent meg egy 5000 fős, nagy mintás kutatás, amelyet az ország egyik leggazdagabb magyarja, Bige László vállalkozó finanszírozott. Elmondta, hogy ez a kutatás sok új dolgot mutatott meg, ugyanis területtípusonként lehetett benne kutatást végezni. A mért adatokból arra jutottak, hogy miközben politikailag tényleg hatalmas a különbség a városi és a falusi polgárság között, problémafontosságban, értékrendeben sokkal kisebb a különbség. „Nagyon hasonló a falusiak és a városiak az országról való gondolkodása, miközben a politikai preferencia nagyon is eltér” – mondta Horn Gábor.

(Kiemelt kép: MTI | Mohai Balázs)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.