A limfóma tünetei látványosak, sokan mégis figyelmen kívül hagyják azokat

A páciensek többsége nem gondolja, hogy komoly betegséggel áll szemben.

2024. június 18., 14:37

Szerző:

Kifejezetten látványos tünetek alakulhatnak ki a limfóma miatt, a betegek egy része mégis általános tünetnek tekinti azokat. – hívta fel a figyelmet az ausztrál Cancer Council.

A limfóma legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy mivel a betegség a nyirokrendszerben alakul ki, amely az egész testet behálózza, a daganatos sejtek nagyon gyorsan elterjedhetnek az egész szervezetben, és könnyen áttéteket képezhetnek.

A fehérvérsejtek rendellenes működésével járó limfóma a hatodik leggyakoribb ráktípus, ennek ellenére sokan nincsenek tisztában a jellegzetes tüneteivel, és a felismerését az is nehezíti, hogy többféle formája is létezik.

A limfóma egyértelmű jelei

A limfómának két fő típusa van: a non-Hodgkin-limfóma fordul elő az esetek 90%-ában, ám ennek is 40 különböző altípusa van, így a tünetek is eltérhetnek egymástól némileg, míg a ritkább Hodgkin-limfóma biopsziával egyértelműen kimutatható.

A betegségnek vannak olyan általános jelei, amelyek minden esetben azonosak, ezek megkönnyíthetik a felismerését. Erre annál is inkább szükség van, mivel minden daganatos betegség esetében igaz az állítás, hogy minél korábban észlelik azt, annál eredményesebb lehet a kezelése – és ez alól nem kivétel a limfóma sem.

A zúzódások a bőrön természetes jelenségek egy kisebb baleset után, ha például valaki elesik a biciklijével. Azonban ha a véraláfutások és zúzódásra utaló nyomok indokolatlanul, külső behatás nélkül jelennek meg, az mindenképpen komolyabb problémára utalhat.

A nyirokmirigyek duzzanata a nyakban vagy a hónaljban szintén azt jelzik, hogy komolyabb betegséggel küzd a szervezet, és bár ezt a jelenséget akár egy fertőzés, vagy például egy foggyulladás is előidézheti, minden esetben orvosi kivizsgálást igényel. A has felpuffadása, a megszokottól eltérő, különösen éjszaka jelentkező verejtékezés és az indokolatlan, nem múló láz is intő jelek, amelyek ugyan elsőre talán nem tűnnek veszélyesnek, de súlyos betegségre is utalhatnak.

Akinél nagyon gyakran alakulnak ki fertőzések, például sűrűn felfázik, vagy rendszeresen náthás, köhög, esetleg mellkasi fájdalom vagy légzési problémák alakulnak ki nála, annak nem érdemes késlekednie az orvos felkeresésével, hiszen ezek is lehetnek a limfóma tünetei, ahogy a kiütések és a viszkető bőr is arra utal, hogy a szervezet nem működik megfelelően.

Az étvágytalanság, a fogyás és a fáradtság esetenként bárkinél felléphetnek, elég hozzá akár egy stresszesebb időszak is, ám ha ezek a tünetek hosszabb ideig is fennállnak, az aggodalomra adhat okot. A szakemberek éppen ezért azt javasolják, hogy akinél a felsoroltak közül bármelyik tünet fellép, vegyen részt egy teljeskörű kivizsgáláson, ami tisztázhatja a tünetek hátterében meghúzódó okokat.

(Képünk illusztráció. Fotó: Ron Lach / Pexels)