Hasnyálmirigyrákra utalhat ez a sokaknál jelentkező tünet

Akár szokatlan jelek is utalhatnak a hasnyálmirigyrák kialakulására.

2024. június 17., 19:35

Szerző:

Ha a hasnyálmirigyrák előrehaladottabb stádiumba kerül, a test távolabbi pontjain is előidézhet bizonyos tüneteket, ám a páciensek többsége kezdetben ezeket veszélytelennek tartja – hívta fel a figyelmet a Medical News Today.

A hasnyálmirigyrák daganatos sejtjei a test más pontjaira is átterjedhetnek, a folyamat pedig új tünetek megjelenésével járhat, attól függően, hogy milyen irányban terjedtek tovább a rákos sejtek. A leggyakrabban a máj, a vese, a tüdő és a csontok érintettek.

Évről évre egyre több embert diagnosztizálnak hasnyálmirigyrákkal, és mára a vezető halálokok közé tartozik ez a daganatos betegség. Bár sokféle tünetet produkálhat a betegség, ám ezek egy része egyrészt túl általános ahhoz, hogy kellőképpen komolyan vegyék őket a páciensek, másrészt jellemzően már csak a későbbi stádiumokban jelentkeznek.

Ennek ellenére a szakemberek igyekeznek kihangsúlyozni, hogy a minél korábbi diagnosztizálásnak hatalmas szerepe van a kezelés sikerességének szempontjából, és ezért maguk a betegek is nagyon sokat tehetnek.

A hasnyálmirigyrák egyik leggyakoribb tünete bárkinél kialakulhat

A bőr viszketése, illetve az indokolatlan és nagymértékű fogyás a betegség jellemző tünetei közé tartoznak – ez utóbbit kezdetben sokan, különösen a túlsúllyal küzdők akár még örömmel is fogadhatják. Azonban a megmagyarázhatatlan súlycsökkenés mindig gyanúra ad okot.

Ezen kívül a hasi fájdalom, az epehólyag feszülése által okozott diszkomfortérzet és az étvágytalanság is gyakran előfordul. A betegek többségénél a vizelet sötét színűvé válik, míg a széklet inkább halvány, szürkés lehet. Ha mindezek mellé még a bőr vagy a szemek besárgulása is társul, az már mindenképpen aggodalomra ad okot.

Ha áttét képződik és a máj is érintetté válik, akkor a vércukorszint leesése is jelentkezhet, ami egy meglehetősen megtévesztő tünet, hiszen inkább cukorbetegséget valószínűsít. A hirtelen fellépő hasmenés és a puffadás inkább gyomorfertőzésre utal, azonban ha a betegnél vérvételt végeznek, a vörösvérsejtek magas száma, illetve az emelkedett kalciumszint is a hasnyálmirigyrákot valószínűsíti.

A szakemberek mindenkinek azt javasolják, hogy a szokatlan tünetek jelentkezésekor, különösen akkor, ha azok hosszabb időn át is fennállnak, haladéktalanul kérjenek orvosi segítséget, ugyanis csak ez deríthet fényt a tünetek valódi kiváltó okára.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)