Ez a jó szokás akár 8 évvel hosszabbíthatja meg az életünket

Íme valami, ami legyen szokás az ön számára, ha azt szeretné, hogy boldogabban és tovább éljen!

2024. április 16., 15:21

Szerző:

A szakértők beazonosítottak valamit, ami ha szokás lesz az ön életében, akkor arra számíthat, hogy boldogabban és tovább is fog élni: a kutatók szerint nagyjából 8 évvel.

Szálljon ki a taposómalomból

Amint arról a Psychology Today is ír, a kutatók régóta beazonosították a hedonikus taposómalomnak nevezett jelenséget. Arról van szó, hogy ha elérjük egy célunkat, akkor ez természetesen boldoggá tesz minket. Azonban, mint mindenre, erre a boldogságra is igaz, hogy sajnos nem tart örökké. Az ember szinte mindenhez hozzá tud szokni: a boldogsághoz is. Így aztán, ami kezdetben örömet okozott, azt egy idő után természetesnek vesszük, fel sem tűnik, így egy új célt kell kitűznünk, hogy úgy érezzük, van miért dolgoznunk-küzdenünk. Csakhogy amint ezt a célt is elértük, az ördögi kör forog tovább, így mindig új és új dologért kell küzdenünk, és nem azért, hogy egyre boldogabbak legyünk, hanem mindössze azért, hogy fenntartsuk az elégedettségünk szintjét.

Dr. Arthur Brooks szociológus és író nevéhez fűződik az elsőre kissé pénzügyinek hangzó jótanács: diverzifikáld a boldogságportfóliódat!

A hasonlat a tőzsde világából származik, és a lényege az, hogy minél többféle örömforrásunk van, annál jobban fogjuk magunkat érezni, azaz annál kevésbé fog megkopni a jó kedélyállapotunk. Ha például valaki rosszkedvében mindig eszik vagy mindig vásárol valamit, akkor egy idő után az újabb és újabb falás vagy shoppingolás szinte már alig fog örömet okozni. Szóval arra érdemes törekedni, hogy minél több különböző dologban legyen részünk, ami boldogságot okoz. Vagy a másik oldalról közelítve úgy is megfogalmazhatjuk, hogy próbáljuk meg minél több különböző dologban felfedezni azt, ami örömet okoz számunkra. Ott a család, a munka, az alkotás, a mozgás öröme: használjuk ki valamennyit!

Ne tévessze szem elől a célt!

A Brigitte című lap a témában egy amerikai kutatást idéz, ami megállapította, hogy akiknek megvan a maguk értékrendje és az általuk értékesnek tartott célok érdekében dolgoztak, azok mérhetően boldogabbak az életben, és alacsonyabbnak is bizonyult a körükben a halandóság a kutatás 8 éves időszakát tekintve. Azok körében nagyobbnak bizonyult a halandóság, akiket olyan célok vezérelnek, amiknek értékességében igazából maguk se hittek (legyen több pénzem, csináljak nagy karriert, legyek én a főnök).

Amit az egészségesebb, boldogabb és hosszabb élet érdekében a kutatás szerint meg kell tehát tennünk, az az, hogy rendszeresen leülünk, és őszintén átgondoljuk, hogy mik az igazán fontos értékek az életünkben: és megpróbálunk minél több dolgot ennek alárendelni. Ne azért dolgozzon, hogy vagyonosabb legyen – hanem azért, hogy ezzel rengeteg szép percet szerezhessen önmagának és szeretteinek! Ne azért mozogjon, hogy X kiló zsírt fogyjon vagy X kiló izommal gyarapodjon, hanem azért, hogy egészségesebb és boldogabb legyen, hogy arra és úgy használja a testét, amire és ahogy azt használni kell!

Röviden: fedezze fel a nagy értékeket a kicsi dolgokban, és tovább fog élni!

(Kiemelt kép: Shutterstock/Jacob Lund)

15:06

A gyümölcsök és a zöldségek előkészítése nem merülhet ki annyiban, hogy meghámozzuk és bő vízzel, alaposan lemossuk azt, amit meg szeretnénk enni. A friss élelmiszereket érdemes zöldség- és gyümölcsmosó szer használatával megtisztítani.

2024. április 29., 12:37

A zsigeri zsírok csökkentése nem egyszerű feladat, a hason és a derékon található zsírpárna a végsőkig ellenáll. Minél több zsírt raktározunk a belső szerveink között, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki nálunk szív- és érrendszeri betegség, agyvérzés (stroke), cukorbetegség, magas vérnyomás, daganatos betegség, terméketlenség, reflux, zsírmáj , epekövesség, légzési probléma vagy akár depresszió is. Mutatjuk, mit kell tennie, hogy megszabaduljon a hasi zsírpárnáktól.