A boldog nyugdíjas élethez erre a 6 dologra van szükség a szakértők szerint

A boldog nyugdíjas élet egyik alappillére az anyagi biztonság, de van más is, amire érdemes gondolni, mielőtt elérjük a nyugdíjkorhatárt.

2024. március 25., 15:05

Szerző:

Mindegy, hogy irodában, építkezésen, egy kórházban, valamelyik oktatási intézményben vagy bárhol máshol töltjük a munkanapjainkat, a szívünk mélyén arra számítunk, hogy a végén boldog, kiegyensúlyozott és persze minél hosszabb ideig tartó nyugdíjas élet vár majd ránk. De hogyan lehet ezt elérni? A legtöbben azt hiszik, hogy az anyagi biztonság a legfontosabb, de ha megkérdezünk egy gyakorló nyugdíjast, azt fogja mondani, hogy ez csak egy kis része a boldogságnak. Egyéb tényezők is szükségesek ahhoz, hogy életünk utolsó éveit, évtizedeit a megérdemelt boldogságban és nyugalomban töltsük. 

A boldog nyugdíjas élethez számos tényezőre van szükség, és a szakértők általában több dimenziót is figyelembe vesznek:

1. Pénzügyi stabilitás: Fontos, hogy a nyugdíjas éveinkre elegendő pénzügyi forrásunk legyen és ne kelljen – ha csak nem akarunk – napi több órát dolgoznunk, hogy fenntartsuk magunkat. Hazánkban az állami nyugdíjra támaszkodnak a legtöbben, de nyugdíjbiztosítás, megtakarítások, vagy más passzív jövedelemforrások is gondoskodhatnak arról, hogy meglegyen a napi betevő.

2. Egészség és jólét: Állítólag minél inkább közeledik valaki a nyugdíjkorhatárhoz, annál fontosabbá válik számára az egészsége. Az egészséges életmód fenntartása, a rendszeres orvosi vizsgálatok, a megfelelő étkezés és testmozgás hozzájárul a boldog és aktív nyugdíjas élethez.

3. Társas kapcsolatok: A családi és más társas kapcsolatok fenntartása, valamint új kapcsolatok kialakítása fontos minden életszakaszban.

A társas érintkezés sokféle lehet, mindenkinek más-más igénye van erre, de a szakértők szerint a hosszú és boldog élet egyik alapköve, hogy egy összetartó közösség tagja legyen az ember. 

4. Elfoglaltság és érdeklődési körök: A nyugdíjba vonulás után is fontos, hogy legyen egy hobbink, ami megadja azt a flow élményt, amit korábban a munka biztosított. Ez lehet önkéntes munka, bármilyen hobbi, új készségek elsajátítása, esetleg utazgatás.

5. Életcél és értékrend: Kutatások szerint a boldog nyugdíjas élet egyik feltétele a még meg nem valósított életcéljainak elérése és a már meglévő, kialakult értékeinek tiszteletben tartása. Sokan mondják a fiatalabb generációk tagjai közül, hogy a nyugdíjasok makacsok, nem lehet őket meggyőzni, valójában ez egy természetes folyamat. Ahogy idősödünk, egyre inkább elvárjuk, hogy a mi véleményünk legyen az irányadó, hiszen nagyobb tapasztalattal rendelkezünk.

6. Biztonságérzet: A biztonságérzet és a stabilitás fontos tényezője a boldog nyugdíjas életnek. Ez magában foglalhatja a biztonságos lakókörnyezetet, az egészségügyi és pénzügyi védelmet, valamint a család adta érzelmi biztonságot.

(Kép forrása: Chev Wilkinson / Cultura Creative / Cultura Creative via AFP)

 

Tegnap 10:40

Tudta, hogy már Szulejmán is a tejbegríz ősének nagy rajongója volt? Olyannyira, hogy diplomáciai fogadásokat tartott, ahol ezt a végtelenül egyszerű, ám sokféleképpen variálható finomságokat szolgálták fel. A tejbegríz birodalmak sorsát kísérte végig.

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a kedvenc rózsánkat vagy gyümölcsfánkat ellepik a levéltetvek. Mutatunk néhány házi praktikát, amellyel vegyszermentesen mondhatunk búcsút a hívatlan vendégeknek, és megfejtjük az örök kérdést is, hogy vajon a hangyák ludasak-e abban, ha tetves egy növény.