Furcsa tüneteket válthat ki a változékony időjárás

Sokan nem is gondolnák, hogy a zavaró tünetek a légköri változásokhoz köthetőek.

2024. szeptember 19., 17:41

Szerző:

Tavasszal és ősszel a változékony időjárás okozhatja a legtöbb egészségügyi panaszt, és a tünetek alapján néha nehéz megmondani, mi lehet a kiváltó ok – hívta fel a figyelmet az Egészség Kalauz.

Aki érzékeny az időjárás-változásra, számos olyan jelenséget tapasztalhat, amelyek zavarhatják a munkavégzésben vagy akár a pihenésben is. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy hogyan reagál a saját szervezetünk a hideg, illetve a melegfrontok érkezésére, mert bár elkerülni nem lehet a hatásokat, de a tünetek némileg enyhíthetőek.

Az orvosmeteorológia már régóta foglalkozik azzal, hogy hogyan védhetőek ki az időjárásból fakadó egészségügyi kellemetlenségek, érdemes komolyan venni a hosszú évtizedek megfigyelésein alapuló figyelmeztetéseket.

A tartós lehűlés és csapadékos időjárás után most ismét melegedni kezd az idő, ami egyeseket megviselhet – erre fel kell felkészülni!

Ezek a tünetek fordulhatnak elő a következő napokban

25 Celcius-foknál is magasabb hőmérséklet érkezhet a hét végére, ami a korábbi hidegfronti hatás után ismét éles váltás még az egészséges szervezet számára is. A meteorológiai előrejelzések szerint ez a hőmérséklet hosszabb távon is velünk lesz, és amint hozzászokik a szervezet, természetesen a tünetek is enyhülni fognak.

Ezekben a napokban érdemes feltöltődni és kihasználni az időt egy kellemes kiránduláshoz vagy bármilyen szabadtéri programhoz. A hosszú őszi-téli időszak előtt még be lehet gyűjteni egy kis D-vitamint, így célszerű minél több időt a napon tölteni.

A hőingás azonban nagyon drasztikus lehet, akár 15 fokos hőkülönbségek is kialakulhatnak 24 órán belül. Érdemes rétegesen öltözködni, hiszen ilyenkor a legkönnyebb megfázni. Ez akár le is nullázhatja az immunrendszert, ezért célszerű megelőzni. Nagyobb közösségekben jellemzőek ilyenkor a fertőzések, de egy jól felkészített immunrendszer könnyedén ellenáll a támadásoknak.

Az időjárás változásai miatt bárki tapasztalhat tompán induló, majd egyre erősödő, akár a migrénig is eljutó fejfájást. Az allergiával küzdők mostanra szó szerint is fellélegezhetnek, ugyanakkor a sérült nyálkahártyán könnyebben megtelepednek a vírusok, amelyek megfázásos tüneteket válthatnak ki – különösen, ha a nem megfelelő öltözködés miatt nagy hideg éri a szervezetet.

Az idősebb generációhoz tartozóknak érdemes figyelniük a vérnyomásukra, ugyanis a hőkülönbségek akár jelentős ingadozásokat is kiválthatnak, amelyektől tompának, fáradtnak érezhetik magukat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)