Itt a válasz: ezért kell mindennap kávézni

Egy új tanulmány állítása szerint a napi, rendszeres kávéfogyasztás kifejezetten jót tesz az egészségnek. 

2024. szeptember 18., 13:38

Szerző:

A kávé fogyasztásával kapcsolatban folyamatosan jelennek meg egymásnak ellentmondásos információk, egy friss tanulmány most konkrétan azt állítja, hogy a napi bevitele jót tesz a szív egészségének – írja a ScienceAlert

Több csésze kávé sem feltétlenül káros 

A brit Biobank több mint 300 000 résztvevő egészségügyi adatait elemezte, a kutatók pedig arra a következtetésre jutottak az adatok alapján, hogy a koffein jót tesz a szívnek, sőt a napi több csésze sem káros. A szakértők szerint a rendszeres koffein bevitellel csökken a kardiometabolikus rendellenességek, úgy mint magas vérnyomás, sztrók, cukorbetegség vagy szívkoszorú-ér betegségek kialakulásának kockázata. A vizsgálatban résztvevők esetében, akik naponta mérsékelt mennyiségű koffeint fogyasztottak – nagyjából 3-5 csésze kávét vagy teát – több mint 40 százalékkal alacsonyabb volt az említett betegségek kialakulásának relatív kockázata. 

Az eredmények rávilágítanak arra, hogy a mérsékelt mennyiségű koffein bevitele hosszú távú előnyökkel járhat a kardiometabolikus betegségek megelőzésében 

– mondta a kutatás vezetéséért felelős Xujia Lu, epidemiológus. 

A koffein előnyei 

A kávéfogyasztás előnyei kapcsán már korábban is jelent meg számos tanulmány, melyek szintén arra a következtetésre jutottak, hogy a szív-és érrendszeri, valami az idegrendszeri problémák elkerülésében is szerepet játszhat a koffein, a legtöbb előnyt pedig azok élvezhetik, aki napi legalább 3 és fél csészével megisznak. Az új eredmények pedig most meg is egyeznek ezzel az adagolási mintával. A kutatásban részt vevők egészségügyi állapotát egyébkén átlagosan 11 évig követték nyomon, az eredmények tekintetében pedig elmondható, hogy a nem ivókhoz képest mind a kávét, mind a teát fogyasztók jobb szív-és érrendszeri eredményeket értek el, függetlenül attól, hogy hány csészével ittak meg naponta.

További kutatások 

A koffeint fogyasztók körében további vizsgálatokat végeztek, a vérvizsgálatok pedig kimutatták az összefüggést a koffeintartalmú italok és az alacsonyabb koleszterinszint, továbbá a javuló inzulinrezisztencia között. Persze az eredményeket további kutatásokkal kell igazolni, ennek ellenére a felfedezés egyértelműsíti, hogy a mérsékelt koffeinbevitel sok embernél védő hatással lehet kortól, nemtől, fizikai aktivitástól vagy általános étrendtől függetlenül. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)

2024. szeptember 18., 12:45

Ennek a ráktípusnak a létezéséről is kevesen tudnak, ezért nem ismerik fel az intő jeleket. Pedig a nyelvrák gyorsan terjed át más szervekre, ezért a hatékony gyógyítás szempontjából kiemelkedően fontos a korai diagnosztizálás.