A szakértő állítja, ezért tilos a kávéhoz tejet adni

Egy szakértő arra figyelmeztet, súlyos következménye lehet, ha tejet adunk a kávéhoz. 

2024. augusztus 28., 11:06

Szerző:

A mértékletes kávéfogyasztás egészségügyi előnyei széles körben ismertek, különböző tanulmányok összefüggésbe hozták már a szívbetegségek, a cukorbetegség, illetve a Parkinson-kór kockázatának csökkenésével is. Egy szakértő azonban most azt mondja, egy gyakori kávézási szokás minimálisra csökkentheti az egészségügyi előnyök jelentős részét – olvasható az Express oldalán. 

Kávé tejjel? Vagy mégsem? 

Robert Love idegkutató ugyanis egy TikTok videóban beszélt arról, hogy a kávéhoz valójában soha nem szabadna tejet vagy bármilyen másik tejterméket adni. A szakértő a felvételen arról beszél, hogy a kávé tele van polifenolokkal, melyek védelmet nyújthatnak bizonyos rákos megbetegedésekkel, szív-és érrrendszeri betegségekkel és akár a cukorbetegséggel szemben is. Ha viszont valaki tejjel, tejszínnel dúsítja a kávéját, akkor a fehérjék hozzátapadnak a polifenololkhoz és csökkentik a felszívódást.  

 

Csökken az egészségügyi előny 

A szakétő tanácsát egyébként a 2019-ben publikált The Journal of AOAC International áttekintése is alátámasztotta. A tanulmány a tej és a polifenolokat tartalmazó élelmiszerek kombinációjának hatásait vizsgálta. A vizsgálat során arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy a tej hozzáadása a kávéhoz nagyban csökkenti a polifenolok antioxidáns tulajdonságait, ezért drámai mértékben romlik a koffeinben gazdag italok egészségre gyakorolt jótékony hatása. Love éppen ezért tejalternatívákat javasol a kávéhoz. 

Ihatja a kávét például tejmentes tejjel. Jó választás lehet a kesudiótej, a mandulatej vagy a kókusztej. 

Különös

Érdekesség egyébként, hogy egy viszonylag friss, 2023-as tanulmány viszont gyakorlatilag a fentiek ellenkezőjét állítja. A Journal of Agricultural and Food Chemistry által publikált kutatás tanúsága szerint ugyanis a kávéban található polifenolok és a tejben fellelhető aminosavak kötődésének előnyös gyulladáscsökkentő hatása lehet. Akárhogy is, az emberiség kávézás iránti szenvedélye lankadaltan. Folyamatosan jelennek meg új trendek és új ízek, sőt nemrégiben itt, a 168 oldalán is írtunk arról, hogy a kávézás akár a súlycsökkentésben is segíthet.  

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)

A galuska a magyar konyha egyik legfontosabb körete, amit levesbetétként és önálló ételként is fogyasztanak. Sokan mégis keverik a nokedlivel és csipetkével. Lássuk a különbséget, és a tökéletes galuska receptjét!