Így kell helyesen kávézni – mutatjuk

Az emberek többsége imád kávézni, mégsem csinálják helyesen. Pedig nagyon egyszerű a megoldás.

2024. augusztus 24., 10:57

Szerző:

Imádunk kávézni. Reggel, délben, és délután, sokunknak okoz felfrissülést egy finom kávé, ráadásul még élénkít is, különösen egy unalmas munkanapon. Ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogyan is tesszük.

A kávéban (és a fekete teában, valamint a kólákban) található koffein vizet von el a szervezettől. A koffeintartalmú italok vízhajtó hatása már nem sokkal az elfogyasztásuk után érvényesül, majd néhány óra múlva megszűnik. Egy csésze kávé elfogyasztása után hozzávetőleg dupla annyi mennyiségű, vagyis kb. 2 csészényi folyadék távozik a szervezetből a legtöbbeknél, de van, akinél ennél kevesebb és van, akinél több – írja a Webbeteg.

Egészségügyi szempontból nagy jelentősége van annak, hogy egy csésze kávé mellé egy pohár vizet is fogyasszunk el. Erre mindenképpen érdemes tehát figyelnünk, különösen, ha rendszeresen és/vagy nagyobb mennyiségben iszunk kávét. Ez természetesen nemcsak a vendéglátóhelyekre vonatkozik, otthon is tegyük szokásunkká ezt a hagyományt!

A másik ok, amiért érdemes ezt a szabályt betartani, az az, hogy a koffein fokozza a bélperisztaltikát, ám ez a hatás a visszájára is fordulhat, ha a szervezetben nem áll rendelkezésre elegendő víz. Ekkor ugyanis több víz szívódik vissza a vastagbélből, aminek következtében a széklet tömörebbé, keményebbé válik, ami pedig székrekedéshez is vezethet.

A kávéban csersav is található. Bár a gyomorba vízzel hígítva kerülő kávé valamelyest kevésbé irritálja a nyálkahártyát, az érzékeny gyomrúak, akik gyakran szenvednek gyomorégéstől, és különösen a refluxbetegek a legjobban azt teszik, ha tartózkodnak a kávéfogyasztástól – írja a lap.

Így lesz isteni a kotyogós kávé – tippek lépésről lépésre

Kávé nélkül nehezen indul a reggel, sokan a klasszikus kotyogós kávéfőző hangjára ébrednek fel igazán, mások más kávéfőzési módszerekre esküsznek. Hogyan lesz igazán finom a kávé, mire figyeljünk, milyen hibákat kerüljünk el? 

Kávé nélkül nehezen indul a reggel – mondják sokan. Ugyanígy a vasárnapi, nagy családi ebédek után, vagy a barátokkal, kollégákkal beszélgetve is szívesen kevergetnek egy jó feketét kedvenc kávézójukban. Tény, hogy mindenki másként issza, másként főzi, másként ízesíti a kávéját. Egyesek kitartanak egyetlen típus mellett, mások szívesen kísérleteznek különböző ízekkel, aromákkal. Mit tehetünk és mire figyeljünk, ha igazán jó kávéra vágyunk?

A jó kávé csomagolása

A kávénak több ellensége is van, ilyen például a napsütés és a nedvesség. Ám a legelső és legnagyobb ellensége az oxigén. A prémiumkávé-gyártók egy speciális módszert alkalmaznak a kávé frissen tartására. Olyan légmentesen záró csomagolást készítenek, amelyen egy egyirányú szelep található.

Ez lehetővé teszi a belül keletkező szén-dioxid távozását, de befelé nem engedi a külső gázok, így akár az oxigén bejutását. A legjobb minőségű kávékat mind ilyen módszerrel csomagolják, vásárláskor a zacskót megnyomva érezhetjük is a kiáramló kávéillatot. Az alacsonyabb árkategóriában sajnos ritka ez a megoldás. 

További részleteket itt olvashat.

(Fotó: Pixabay)