A leghűsítőbb jegeskávé recept, hogy elviselhetőbb legyen a hőség

A jegeskávé igazi ínyencség, amellett, hogy hűsít, a kávé aromájával kényeztet, még különböző szirupokkal is meg lehet bolondítani az ízét.

2024. augusztus 19., 12:57

Szerző:

A jegeskávé története az 1840-es évekre nyúlik vissza. Az első, hidegen fogyasztott kávé a francia katonaságnak köszönhető, az algériai mazagrani csata során találták ki – írja a bestmixer.hu.

A szükség olyan nagy úr, hogy frissítő, hűsítő jegeskávét alkotott

Amikor a tej elfogyott, a katonák vízzel hígították a kávéjukat, és ezt a hígitott kávét hidegen fogyasztották. A frissítő végeredmény jól jött az algír forróságban, így nem csoda, hogy hamar elterjedt a kávéfogyasztás ezen módja. A katonák nem csak friss kávéből, de kávészirupból is gyakran készítettek ilyen italt, és hazatérésük után a Café Mazagran-nak mindkét változata felbukkant a kávéházak kínálatában.

Azóta is hódít a jegeskávé

A sikkes francia kávéházakban készített, hidegen fogyasztott jegeskávé hamar népszerűvé vált. A 19. századi olaszok „Granita al Caffé”-ja már valódi jegeskávé volt, de világszerte egyre nagyobb népszerűséget szereztek a jéggel higított változatok. Hogy jól induljon a nap, Ausztriában a jégre töltött kávén kívül egy kis rum is került az italba, míg a portugálok citrommal ízesítettek.

A ma hatalmas népszerűségnek örvendő frappét vagy görög frappét Dimitris Vakondios készítette el először az 1957-es Thessaloniki Nemzetközi Vásáron, ahol a leleményes görög meleg víz hiányában hideg vízzel és cukorral rázta össze az instant kávéját. Az ital a görög forróságban hamar elterjedt, de a nemzetközi köztudatba igazán csak a 2004-es athéni olimpia után robbant be.A mai görög frappék már jégkockát és néha tejet is tartalmaznak.

Ahány ház, annyi jegeskávé

A modern jegeskávé alapanyaga igen változatos, készülhet:

 

  • Cold-brew (hidegen készült) kávéból
  • Espressoból, vagy dupla espressoból
  • Filteres kávéból
  • De akár kávészirupból is

 

Ahány nép, annyi szokás. A jegeskávé imádata számos változtatot hozott létre a világban:

Az ausztrálok az általunk is ismert módon fagyival és tejszínnel készítik a jegeskávét, de az espresson kívül gyakran használnak kávészirupot vagy instant kávét is az elkészítéséhez. Extraként pedig kakaót vagy kávébabot tesznek az italba. Kanadában a  jeges cappuccino-ra esküsznek.


Chilében már a reggelihez isszák, de egyben népszerű party ital a fagyival elkészített, vaníliával, fahéjjal vagy a latin-amerikában elterjedt karamellizált „dulce de leche”-vel megbolondított változat. Extraként pedig tejszínt és mogyoróreszeléket szórnak rá.


Ne feledkezzünk meg a német „Eiskaffé”-ról sem, amely jellemzően espressoból, vaníliafagyiból és tejszínből készül.

Az indiaiak jégkockával turmixolják smoothie-szerűre a saját jegeskávéjukat.


Az olaszok szokásukhoz híven inkább a shotokat részesítik előnyben. Ilyen a jégkása szerű „Café Freddo”, a „Café Giaccho”, amely friss espresso jéggel telt whiskys pohárba töltve, de az „Afrogato” is espresso vaníliafagyira öntve.


A thai variációt csak nagyon elkötelezett kávérajongóknak ajánljuk. Erős fekete kávéból készítik, zsíros krémmel, sok cukorral és kardamommal, de kerülhet bele vanília, ánizs vagy fahéj is.

Jegeskávé recept, ahogy a magyarok szeretik

Hozzávalók

Kávé

tej (vegán változatban kesutej, mert ez krémességet kölcsönöz a jegeskávénak)

cukor, méz vagy édesítőszer (opcionális)

kakaópor, szirupok ízlés szerint

vanília fagyi

Egy nagyobb (legalább 3 deciliteres) pohárra lesz szükségünk. Beledobjuk a jégkockákat, felöntjük a tejjel, rákanalazzuk a vaníliafagyit és rácsorgatunk egy-egy adag presszókávét. A Streetkitchen szerint fogyasztás előtt érdemes alaposan elkeverni, hogy jól összeérjenek az ízek.

A tetejét ízlés szerint megszórhatják fahéjjal, kakaóporral, az extrán édesszájúaknak pedig jöhet rá reszelt csoki vagy egy kis karamellszirup is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)