Választási jobbkéz szabály

2014. március 30., 08:45

Tényleg nonszensz, hogy felelőtlen jogvédők meg izgága ellenzéki politikusok itten a más munkájával akarnák verni a választási csalánt. Mert ezek képtelenek átérezni annak az embert próbáló feladatnak a súlyát, hogy magunk elé helyezünk, mondjuk két ajánlási ívet, gondosan kisimítjuk, megvizsgáljuk, hogy bukkanunk-e név meg lakcímegyezésre, majd tovább kutakodunk, hogy milyen zavarba ejtő hasonlóságokat lelhetünk még a másolt íveken, úgymint kézírás, tinta színe stb.

Ez tényleg a lehetetlennel határos feladat. Még azok után is nyilvánvalóan, hogy a választási hatóság illetékeseinek nem az ajánlási ívek megszámlálhatatlan tömegéből kell kiemelni a corpus delictit, hanem pusztán azokat a papírokat kellene szemrevételeznie, amelyeket a csalás alapos gyanúja miatt juttattak el hozzájuk, s amelyek miatt a polgárok feljelentéseket is tettek.

Na de hát miért venné magára ennek a döntésnek a borzasztó terhét bárki, ha a szép nevű Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a botrányok kirobbanása után mintegy felmentést adott az adatkezelők számára ez ügyben: „...az adott esetben nagyszámú ajánlás áttanulmányozása aránytalan terhet róna az adatkezelő szervekre, ellehetetlenítené a választási szervek munkáját, végső soron pedig veszélybe sodorná a választások megtartását.”

A dokumentált csalás viszont nyilván nem sodorja veszélybe a választásnak nevezett színjátékot. Végtére is nem véletlenül alakították a szabályokat úgy, hogy azok felérjenek egy toborzóval, éppen hogy csak a felhívás bizniszpárt alapításra jelszava hiányzott a törvényből. Jogásztól szakpolitikusig és publicistáig mindenki figyelmeztetett arra, hogy ez az ajánlási rendszer szinte bíztat a csalásra, a választási támogatás lenyúlására. Van, aki közbeszerzésben utazik, más meg pártalapításban. Az üzlet az üzlet. Ti szállítjátok a káoszt, a párttúltermelést, jól megkavarva a választókat (ellenzéki pártokkal azonos nevű alakulatok gründolásáért bónusz pont jár!) fizetségként meg hopp, landol a számlátokon az állami zsozsó.

A hivatalos retorika szerint mindez persze a demokrácia ünnepe, hiszen lám mennyi párt elindulhat anélkül, hogy mindenféle bürokratikus megkötés sújtaná. Hát nem maga a szabadság borul itten virágba? Itt jegyeznénk meg azért, hogy ezeknek a suskára rárepült vércsepártoknak a delegáltjai ott ülnek majd a választási bizottságokban is, amelyeknek az is feladata, hogy őrködjenek a lebonyolítás tisztasága felett.

Amúgy meg ha az ellenzék netán ilyen feltételek mellett is győzne, akkor hirtelen a békemenet, a polgári körök és Fidesz-alapszervek uniszonóban kiáltanának csalást, mert hogy ezek az addig eléggé becsben tartott kamupártok eltorzították az eredményt, úgyhogy hídfoglalás, Kossuth téri piknik, a többit ismerjük. Ha viszont a Fidesz győz, akkor itt természetesen csak és kizárólag ellenzéki hisztériakeltésről van szó.

De hát ez csak egy része annak a nagy volumenű buherálásnak, amit tréfás kedvében a Fidesz a választási törvény átalakításának keresztelt el. A körzetek átrajzolásától kezdve (Csepel Kubához csatolása folyamatban van; sziget ez is, az is) a kétféle külhoni magyar kategóriájának megalkotásáig (minek következtében egyesek szavazhatnak egyszerűen levélben, mások meg több ezer kilométeres utazással egybekötött bürokratikus akadályversenyen vesznek részt.).

Az EBESZ megfigyelői első jelentésükben beszámoltak minderről, meg arról is, hogy a hatalmon lévők hogyan zárják ki a nyilvánosságból, illetve a hirdetési felületekről ellenfeleiket. Ami logikus, hiszen ha már ilyen öles léptekkel haladunk az új egypártrendszer felé, akkor legyen annak látszatja. Az EBESZ megfigyelői elég pontosan rögzítik, hogy ez a választási küzdelem nagyjából olyan síkfutó versenyhez hasonlít, ahol az ellenzéki színekben induló versenyző eleve húsz méterről hátrábbról indul, és ólommellényben kell futnia. (Hogy ez a futó amúgy nem is túl tehetséges, arról majd legközelebb.)

De hát a fideszhatalom magasról tesz arra, hogy mit mond az EBESZ, az ellenzék, az Unió – mindaddig, amíg senkinek sincs ereje ahhoz, hogy rájuk kényszerítse a fair play szabályait.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.