Fiala János: Nemzeti troll

Meglesz a kellő szorgalom, lelkesedés és a vele együtt járó magas részvételi szám az ellenzéki előválasztáson vagy sem? Igen vagy nem?

2021. május 17., 18:38

Szerző:

„Trollok legyünk vagy szabadok?
Ez a kérdés, válasszatok!
A magyarok istenére
Esküszünk, esküszünk,
Hogy...”

Az előválasztás hatpárti megállapodásában van egy számomra teljesen értelmetlen – értelmezhetetlen? – pont. Így szól:

„A jelöltek médiakapcsolataikat a demokratikus összefogás sikerének szolgálatába állítják.”

Hogy mi van? Hogy tessék? Mit állítanak a hova? Milyen szolgálatba? Milyen médiakapcsolatot? Most arról van szó, hogy akadnak befolyásolhatóak?

Önök ismernek lábhoz rendelhető riportereket?

Krecz Tibor – RTL Klub, Echo Tv – volt emlékezetem szerint az utolsó, akinek hitelt érdemlő információi voltak a médiamunkások zsoldjával kapcsolatban.

De hol van már a tavalyelőtti Krecz, miközben itt van az orrom előtt ez a mondat, ami a demokratikusnak mondott ellenzék előválasztási kódexét idézi, és nem a kormánypárt KESMA Bibliáját citálja, pedig szellemét tekintve inkább arra lehetne jellemző. A kijelentés egyébként maga a plebejus kaláka: én neked, te nekem, ő nekünk, mi nektek, és így tovább... A demokratikus összefogás sikerének szolgálata – Istenem! –, borulnék a lába elé, aki ezt a szöveget kitalálta!

De! Ha a demokratikus ellenzék sikerének lehet szolgálata, akkor lehet neki záloga is, nem? Nos, ez a zálog: a részvétel.

Tegnap azt kérdeztem: ki lenne az önök miniszterelnök-jelöltje? Mondd, te kit választanál? A Keljfeljancsi élő lebonyolítású műsorának szavazatival kiegészülve az eredmény emelkedő számsorrendben:

5. Fekete-Győr András
4. Jakab Péter
3. Márky-Zay Péter
2. Karácsony Gergely
1. Dobrev Klára

Hozzá kell tennem, hogy Dobrev Klárával azonos számú szavazat érkezett az „egyik sem” kategóriára. Ez a csoport azért érdemelt figyelmet, mert nem lehetett eldönteni, hogy az ide szavazók vajon mind ellenzéki szimpatizánsok voltak-e, vagy jelentős számú troll vegyült közéjük.

A trollok eredetileg a skandináv mitológia alakjai voltak. Mára ez megváltozott, és kétféle felfogás él létezésüket illetően:

  • amíg Magyarországon a szándékos provokátorokat nevezik trollnak,
  • addig az angol verzió szerint azok is trollok, akik az üzenetekkel eredetileg nem akartak provokálni, a hatást/eredményt tekintve azonban nem lehetett releváns különbséget találni.
A magyar előválasztás Achilles-sarka: az online választás.

Az online választás lehetőségét eredetileg kizárták a pártok, a Momentum azonban addig kötötte az ebet a karóhoz – naná, hiszen a legfiatalabb tagsággal rendelkező konglomerátum –, amíg bele nem került a szövegbe. Azóta fokozódik az aggodalom: vajon a Fidesz nem avatkozik-e majd be? Személyesen/elektronikusan nem trollkodja-e majd meg a voksolást?

A mai/tegnapi – megfelelő rész aláhúzandó – szavazás azt bizonyította, hogy a beavatkozás lehetőségét nem lehet kizárni, amennyiben azonban kellő szorgalommal fognak rendelkezni a demokratikus ellenzékiek, és sokan – nagyon sokan – mennek el/ szavaznak online, abban az esetben nem lesz/lehet releváns következménye a nem demokratikus kormánypártok beavatkozásának.

Magyarul: nem az a kérdés, lesznek-e trollok, mert lesznek, az bizonyos, hanem az, átérzik-e a dolog fontosságát a demokratikusnak mondott ellenzékiek, és tömegesen vesznek-e részt – sok százezren – az előválasztás különböző fordulóin,

Önök szerint meglesz a kellő szorgalom és lelkesedés, és a vele együtt járó magas részvételi szám, vagy sem? Igen vagy nem?

A Facebook-poszt alatt várom kommentben válaszaikat, kedden reggel megbeszéljük a Keljfeljancsiban, köszönettel:

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Balogh Zoltán)

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.