Fiala János: Te kit választanál?

Az előválasztás eseményeit a közszolgálati adókon mintha nem műsorvezetők, hanem pincérek szolgálnák fel, akik nem restek hosszú kommentárokkal rá-, illetve lebeszélni a fogyasztót. Ez alapján te kit választanál?

2021. május 16., 18:13

Szerző:

„Valakinek holnap le kell győzni a sötétséget,
Mondd, te kit választanál?
Valakinek holnap át kell írni a régi meséket,
Mondd, te kit választanál?
Valakinek holnap meg kell váltani ezt a világot,
Ó, mondd, te kit választanál?
Valakinek holnap le kell tépni magáról a láncot,
Mondd, te kit választanál?

Valakinek holnap le kell mondani hivataláról,
Mondd, te kit választanál?
Valakinek holnap át kell venni a koronaékszert,
Mondd, te kit választanál?
Valakinek holnap le kell tennie végül a fegyvert,
Ó, mondd, te kit választanál?
Valakinek holnap meg kell válni az életétől,
Mondd, te kit választanál?

Segítsetek! Segítsetek!...
Ó, mondd, te kit választanál?
Segítsetek! Segítsetek!...
Ó, mondd, te kit választanál?
Segítsetek! Segítsetek!...
Oly nehéz a választás!”

A „Human Rights” – Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatából című beat-oratórium 1971 áprilisában jelent meg az Illés zenekar „fehér albumán”. Tizenkét dal van rajta, a Te kit választanál – így, kérdőjel nélkül – az A oldalon a harmadik.

Ma, közel 50 évvel később másképpen nem könnyű a választás, különösképpen, ha a közszolgálati tévén/rádión szerzi be a választó az információkat. Az előválasztás eseményeit mintha nem műsorvezetők, hanem pincérek szolgálnák fel, akik nem restek hosszú kommentárokkal rá-, illetve lebeszélni a fogyasztót.

  1. Márki-Zay Péterről (Mindenki Magyarországa Mozgalom) elmondják, nem elég, hogy verte a gyerekeit, de ezt meg sem bánta, ráadásul Hódmezővásárhely polgármestereként, legutóbbi autóvásárlásakor, igénybe vette a nagycsaládosoknak járó kedvezményt, ezután csoda, hogy kétségbe vonta a magyar bíróságok függetlenségét, amit Volner János országgyűlési képviselő azzal magyarázott, hogy Márki-Zay egy befőttes üvegben élte le az életét.
  2. Jakab Péterről (Jobbik) azt állítják, hogy miközben milliomos, olcsó parizer-kampányt folytatott, hogy nemrég még „buziparédénak” nevezte a melegfelvonulást, hogy ma sem támogatja a melegek házasságát, hogy a melegek gyereket fogadhassanak örökbe, és ha ez nem volna elég, előjönnek a farbával, hogy roma felzárkóztató programon és cigányok értelmi képességén gúnyolódott, nem is olyan régen pedig még a bősz zsidózás sem állt távol tőle.
  3. Fekete-Győr Andrásról (Momentum) az a legfontosabb közölni valójuk, hogy nem volt előzmény nélküli, amikor foglalkozásuk gyakorlásától tiltotta volna el a kormánypárti újságírókat, hiszen évekkel ezelőtt jogtalanul időzött negyedórácskát az Origo szerkesztőségében, akinek ezért el is lehet hinni, hogy példát fog statuálni a NER működtetőin, hiszen már bizonyította bátorságát, amikor megdobált füstölővel egy rendőrsorfalat a Parlament előtt.
  4. Dobrev Kláráról (Demokratikus Koalíció) csak azért nem állítják, hogy ő a patás ördög, mert az nemét tekintve hím volna, ekkorát pedig még ők sem hazudhatnak, de azért így is kerekítenek neki egy napestig ismételhető hibajegyzéket, amiben van egy kommunista múltú nagyapa, Apró Antal, egy szintén „rovott múltú” édesanya, Apró Piroska, az aduász azonban a férje, a szemkilövető Gyurcsány Ferenc, akinek feleségeként – alias Gyurcsányné – volt képe a bűnöző Czeglédy Csabával, az Altus vezetőjével barátkozni, és kölcsön pénzzel is megsegíteni.
  5. A végére maradt a magas és sovány, aki a magyaron kívül semmilyen más nyelven nem beszél. Karácsony Gergelyről (Párbeszéd ) azt szajkózzák, hogy kézzel-lábbal, esetleg tolmáccsal érteti meg magát, és hogy nyelvvizsga híján diplomája sem lehetne, hogy egy elemi iskolás matematika tudásával sincs felvértezve – szíves közlés Tarlós Istvántól –, hogy miközben oltásellenes, nem vallja be, milyen vakcinát kapott, és hogy valójában egy Gyurcsány-báb, hiszen éveken keresztül súlyos milliókért adott tanácsokat az ex-miniszterelnöknek.

Amikor befejezik a jellemábrázolást – ami csak azért nem karaktergyilkosság, mert igaz elemeket is tartalmaz –, a közszolgálati műsorvezetőknek látszó pincéreknek felderül az arcuk, mert végre beszélhetnek az igazán jó választásról, arról a személyről, aki méltó a bizalomra – neve: Orbán Viktor! –, hiszen ő még sohasem hazudott az embereknek.

Fentieknek gyűszűnyi humoruk sincs Ungár Péterhez képest, aki magát néhány napja a következőkkel írta le: „Schmidt Mária gyüttment, zsidó, homoszexuális, vagyonos fia vagyok. Megszoktam, hogy mindenki mindennek tekint. Ez egy ilyen szakma.”

Te kit választanál?

Most így, kérdőjellel. A Facebook-poszt alatt várom kommentben válaszaikat, hétfőn reggel megbeszéljük a Keljfeljancsiban, köszönettel:

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.