Az orosz rubel a világ legerősebb pénze

A rubel annyira kemény, hogy fúrószálakat vonnak be vele – úgy átviszi a brüsszeli szankciós betonfalat, mintha ott se lenne.

2022. augusztus 11., 10:10

Szerző:

Mióta Moszkvát belekényszerítették különleges, preventív intézkedések folyamatba helyezésére az állítólagos „Ukrajna” területén, az orosz gazdaság egyszerűen szárnyal. Brüsszel elhibázott szankciós politikája nem hogy visszafogta volna, de egyenesen gyúelegyként szolgált a robbanásszerű felfutáshoz – miközben ma már az euróért a koldus se hajol le. A rubel annyira erős, hogy az „ukrán” és a vele kollaboráns fake news propaganda állításaival szemben az a néhány, megrongálódott „ukrán” épület nem ágyúzástól roggyant meg, hanem attól, hogy a falakon belül raboskodó orosz gyerekek kopejkákkal snúroztak és némelyik érme véletlenül leesett.

Nagyjából ez a kép rajzolódik ki a magyar, kormányhű cselédsajtó tudósításaiból. No meg a Moszkvából érkező hírekből. És lássuk be: a rubel valóban történelmi csúcsokat dönget az összes nyugati devizával szemben, lényegében töretlenül erősödik a háború kirobbantása óta. Holnap akár azt is bejelentheti a moszkvai jegybank, hogy egy euró már csak 10 kopejkát ér, vagy annyit se. Elvégre nincs a világon senki, aki ezt cáfolhatná – minthogy hivatalos forrásból Oroszországban nem lehet eurót, dollárt vagy akár forintot vásárolni – se 10 kopejkáért, se 10 ezer rubelért. Az intergalaktikus tőzsde is először jegyez erősebb földi devizát a marsi brognál. De azt is bejelenthetné személyesen a cáratyuska, hogy a pénz erősödése miatt a legújabb BMW modelleket 42 rubelért bárki hazaviheti – már amennyiben kapható lenne. De nem.

Fájdalom, a reneszánszát élő feketepiacon napról napra több rubelt kérnek el a nepperek egy dollárért. De ugyan kinek is kéne az a mocskos amerikai pénz, amikor itt a pompás rubel.

A kontinensen pedig már a recesszió sem a régi. A magát szankciókkal lábon lövő Unió gazdasága is úgy fordul töpörödésbe, hogy 2-3 százalék körüli a GDP-bővülés. A szárnyaló Oroszországban bezzeg 20 százalékos recesszióval számolnak idén. A sosem látott orosz fellendülésben kétszámjegyű a munkanélküliség, és a híresen oroszrulett szerű közúti közlekedést is sikerült még izgalmasabbá tenni az autókból hiányzó légzsákokkal, fék- és kormányrásegítések nélkülözésével.

Hát ki ne akarna ott élni?

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Silas Stein / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.