Az orosz rubel a világ legerősebb pénze

A rubel annyira kemény, hogy fúrószálakat vonnak be vele – úgy átviszi a brüsszeli szankciós betonfalat, mintha ott se lenne.

2022. augusztus 11., 10:10

Szerző:

Mióta Moszkvát belekényszerítették különleges, preventív intézkedések folyamatba helyezésére az állítólagos „Ukrajna” területén, az orosz gazdaság egyszerűen szárnyal. Brüsszel elhibázott szankciós politikája nem hogy visszafogta volna, de egyenesen gyúelegyként szolgált a robbanásszerű felfutáshoz – miközben ma már az euróért a koldus se hajol le. A rubel annyira erős, hogy az „ukrán” és a vele kollaboráns fake news propaganda állításaival szemben az a néhány, megrongálódott „ukrán” épület nem ágyúzástól roggyant meg, hanem attól, hogy a falakon belül raboskodó orosz gyerekek kopejkákkal snúroztak és némelyik érme véletlenül leesett.

Nagyjából ez a kép rajzolódik ki a magyar, kormányhű cselédsajtó tudósításaiból. No meg a Moszkvából érkező hírekből. És lássuk be: a rubel valóban történelmi csúcsokat dönget az összes nyugati devizával szemben, lényegében töretlenül erősödik a háború kirobbantása óta. Holnap akár azt is bejelentheti a moszkvai jegybank, hogy egy euró már csak 10 kopejkát ér, vagy annyit se. Elvégre nincs a világon senki, aki ezt cáfolhatná – minthogy hivatalos forrásból Oroszországban nem lehet eurót, dollárt vagy akár forintot vásárolni – se 10 kopejkáért, se 10 ezer rubelért. Az intergalaktikus tőzsde is először jegyez erősebb földi devizát a marsi brognál. De azt is bejelenthetné személyesen a cáratyuska, hogy a pénz erősödése miatt a legújabb BMW modelleket 42 rubelért bárki hazaviheti – már amennyiben kapható lenne. De nem.

Fájdalom, a reneszánszát élő feketepiacon napról napra több rubelt kérnek el a nepperek egy dollárért. De ugyan kinek is kéne az a mocskos amerikai pénz, amikor itt a pompás rubel.

A kontinensen pedig már a recesszió sem a régi. A magát szankciókkal lábon lövő Unió gazdasága is úgy fordul töpörödésbe, hogy 2-3 százalék körüli a GDP-bővülés. A szárnyaló Oroszországban bezzeg 20 százalékos recesszióval számolnak idén. A sosem látott orosz fellendülésben kétszámjegyű a munkanélküliség, és a híresen oroszrulett szerű közúti közlekedést is sikerült még izgalmasabbá tenni az autókból hiányzó légzsákokkal, fék- és kormányrásegítések nélkülözésével.

Hát ki ne akarna ott élni?

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Silas Stein / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

London, 1997. augusztus 31, vasárnap. Hogyan tudtad meg?  Ezt kérdeztük egymástól. Diana és Dodi autóbalesete 25 éve, vasárnap hajnalban történt, amikor az európaiak nagy többsége ágyban volt és aludt.