Alapíts pártot, keress hozzá kalandorokat!

2014. április 6., 13:25

Akarsz könnyen, gyorsan százmilliókat keresni? Íme a recept: alapíts pártot, keress hozzá kalandorokat, akik szívesen zsebre tesznek közpénzekből pár százezret kis svindlivel. Fogj össze a többi, csalásra szakosodott választási párttal, gyártsatok és csereberéljetek fiktív támogatóíveket valós személyek neveivel. Nyomjátok le az egészet a Nemzeti Választási Bizottság torkán, amely grémium nem tekinti feladatának, hogy lenyelés előtt alaposan megrágja, amit elé tesznek. Így felkerülhet a bizniszpártod a választási listára.

A jutalom sem marad el. Nem csak az egymillió jelöltenként: a listára került személyek után fejenként ötmillió forint a tied. Utóbbi összeggel elszámolnod sem kell. Ha gyenge kezdő vagy, és csak huszonhét listás jelölted van, akkor 176 millió, ha ötvennégy jelöltet tudsz állítani, akkor 352 millió, ha pedig nyolcvanan maradnak talpon üzlettársaid közül, akkor 528 millió forint üti a markod. Egy-két hónap alatt.

Még ennél is előnyösebb helyzetbe kerülhetsz, ha olyan nevet választasz pártodnak – például Együtt 2014 vagy Összefogás –, amellyel jól összezavarhatod az ellenzéki szavazókat. Talán aláírásokat sem kell gyűjtened: nyugodtan szemezgethetsz a kormánypártoknak a nemzeti konzultáció, rezsicsökkentési harc és egyéb címeken összeírt névjegyzékeiből. Utána már csak türelemmel kell várnod az országgyűlési választás lebonyolítását, s jelentkezhetsz a pénztárnál a százmilliókért.

Így lehet a hajdanvolt demokratikus választásokat pitiáner csalók ócska zsibvásárává alakítani.

Szinte nem múlik el nap úgy, hogy ki ne pattanna valamilyen köztörvényes bűnüggyel összefüggő botrány a választási listára felvett, sosem volt pártok körül. Minap a korábban sosem hallott, ám most listára került Magyar Demokratikus Unió vezetőjét helyezték előzetesbe. A gyanú szerint sok tízmillió forintot csalt ki gyanútlan ismerőseitől a párt révén a választás során bezsebelendő százmilliókra hivatkozva.

Az Új Dimenzió Párt és az Új Magyarország Párt is 2013-ban alakult, egyazon helyen. Nemcsak semmitmondó programjuk, hanem azon körzetek is kísértetiesen hasonlítanak egymásra, ahol sikerült az egyéni jelöltállításhoz elegendő, 500 támogató aláírást megszerezniük.

Atyánszky György ma a Jólét és Szabadság Párt egyik kampányarca. Ellene 1999 nyarán tettek büntetőfeljelentést, amely szerint vállalkozásából, a martfűi pékséget üzemeltető kft.-ből a felszámolási eljárás megkezdése előtt a vagyon egy részét jogszerűtlenül értékesítette. Csődbűntett miatt első fokon felfüggesztett börtönre, másodfokon pénzbüntetésre ítélte a bíróság. Legalább 100 milliós adótartozás és 20 millió forint vissza nem fizetett állami támogatás terheli Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt vezetőjének számláját. 2010-ben vádat emeltek ellene jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és más bűncselekmények miatt. Vélhetően kérészéletű lesz az az Együtt 2014 nevű párt is, amelyet Hagyó Miklós egykori titkára alapított. És néhány napja pattant ki az újabb botrány az aláírásgyűjtő ívek pártirodákban zajló csereberéjéről. A választás rendje elleni bűncselekmény árnyéka tíz bizniszpártra vetül.

A vásári komédiává züllesztett választás milliárdjai körül kalandorok, csalók, köztörvényes bűnözők köröznek. A szavazólisták egyre inkább rendőrségi körözési listára hasonlítanak.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.