A magas vérnyomást a beszéd alapján is jelezni fogják az okostelefonok

A diagnosztikai funkciók a magas vérnyomás azonosításában is segítenek majd.

2024. szeptember 19., 15:14

Szerző:

Egy új alkalmazást kifejlesztésén dolgoznak a kutatók, amely a magas vérnyomás jelzésére is alkalmas lesz a jövőben – számolt be róla a HVG.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a magas vérnyomás és az ahhoz kapcsolódó, szív- és érrendszert érintő betegségek az egész világon több milliárd embert érintenek: a magas vérnyomás a Föld lakosságának 25 százalékánál alakul ki.

Ennek fényében életmentő lehet az a diagnosztikai megoldás, amely az okostelefonokat is segítségül hívja a magas vérnyomás felismeréséhez. A különböző egészségügyi vonatkozású funkciók bizonyos eszközökön eddig is rendelkezésre álltak, ám most egy forradalmian új módszer megvalósításán dolgoznak a szakemberek.

Akár beszéd alapján is felismerhetővé válik a magas vérnyomás

A mesterséges intelligencia kétség kívül teljesen megváltoztatta az orvostudományt is, hiszen ma már rengeteg diagnosztikai módszer ezen alapul. Bizonyos állapotok felismerése adott esetben pontosabb lehet, ha nem csupán az orvosok elemzik ki azokat a megszokott módszerekkel.

Az IEEE Access című tudományos lapban jelent meg egy publikáció nemrégiben a kanadai Klick Labs kutatóiról, akik új módszer kifejlesztésén dolgoznak, amely hosszú távon is segítheti a magas vérnyomás kezelését.

A Klick Labs alelnöke, Yan Fossat elmondta, hogy fejlesztésük célja, hogy egy olyan alkalmazást hozzanak létre, amely felismeri a magas vérnyomás első tüneteit a beszéd alapján még azelőtt, hogy az komoly tüneteket vagy rosszullétet okoznak. Mindehhez elegendő lesz, ha a páciens a telefon közelében beszél, az elhangzottakat pedig a készülék elemzi.

A mesterséges intelligencia segítségével az alkalmazás képes lesz felismerni azokat a beszédben és hangképzésben bekövetkező változásokat, amelyek a megemelkedett vérnyomásra utalnak. Mint azt nyilvánosságra hozták, az alkalmazás jelenleg 84 százalékos pontossággal működik a nők esetében, de a férfiaknál is 77 százalékos eredményt ért el, így a kutatók bizakodóak.

A magas vérnyomás nehezen diagnosztizálható, a páciensek jellemzően már csak akkor fordulnak orvoshoz, ha komoly tünetektől szenvednek, és ilyenkor jellemzően már bekövetkezett valamilyen károsodás a szervezetükben. Éppen ezért van hatalmas jelentősége ennek a fejlesztésnek, amelynek egyszerű a használata, és csak egy okostelefon szükséges hozzá.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)