Ezeket a veszélyeket rejti az alacsony vérnyomás

Bár a magasabb vérnyomás veszélyeiről esik több szó, az alacsony vérnyomás is okozhat problémákat

2024. július 10., 16:36

Szerző:

A normál vérnyomás 120/80 plusz - mínusz 20 Hgmm, ami ez alatt van, az tekinthető alacsony vérnyomásnak, hipotóniának – írja az EgészségKalauz. A kórosan alacsony vérnyomás, például 90/60 mellett a betegnek jellemzően már panaszai vannak. Ilyen lehet például a szédülés, a hányinger, a koncentrációs nehézség, az elmosódó látás, a hidegrázás. 

Sok embernél csak álló helyzetben jelentkeznek a tünetek, ezt poszturális (vagyis testhelyzettől függő) hipotóniának nevezik. Ilyenkor a gyors testhelyzet változástól, például felállástól olyannyira leeshet a vérnyomás, hogy az akár ájuláshoz is vezethet. 

Az alacsony vérnyomás okai

Az alacsony vérnyomás lehetséges okai között szerepel az elégtelen vízivás következtében fellépő kiszáradás, az időjárásból adódó hőség, terhesség, egyes gyógyszerek, alkohol, táplálkozási hiánybetegségek, vérveszteség, szepszis,mellékvesekéreg-elégtelenség, pajzsmirigy-alulműködés, szívelégtelenség, allergiás reakció és kifejezett fájdalom. De akár egy hosszú, forró fürdő vagy a túlságosan meleg öltözet is okozhat alacsony vérnyomást. 

A nyaki verőerekben található nyomásérzékelő receptorok túlérzékenység az alacsony vérnyomás speciáli formája, aminél típusos ájulás fordulhat elő, például borotválkozás közben, amikor a borotva a bőrön keresztül nyomást fejt ki az ütőérre; de enyhébb esetben akár a fej hirtelen elfordításakor is.

Vérnyomást emelő trükkök 

Néhány egyszerű tippel az alacsony vérnyomás is megemelhető. Ilyen a sós fogások fogyasztása, mivel a só megemeli a vérnyomást. A rendszeres vízfogyasztás is segít, ahogy az alkoholfogyasztás kerülése is. Érdemes ellenőrizni a rendszeresen szedett gyógyszereket is, mivel bizonyos gyógyszerek lejjebb vihetik a vérnyomást. Próbáljon gyakrabban, kis adagokat fogyasztani, amivel szintén megelőzheti a vérnyomás esést. Ugyanakkor főként idős magas vérnyomás betegeknél előfordul az evés utáni vérnyomás csökkenés, nekik érdemes evés után lefeküdni. 

Talán furcsán hangzik, de a keresztezett lábak is segítenek. Ez az ülési pozíció enyhén emeli a vérnyomást, így szédülés és gyengeség esetén is beválhat. Ha lehet, viseljen kompressziós zoknit, ami némileg csökkenti az lábszárakban keringő vér mennyiségét, így az máshová áramolhat. Óvakodjon a hirtelen pozícióváltásoktól, felálláskor ugyanis lezuhanhat a vérnyomás. És ami nyáron szintén aktuális tanács, ne tartózkodjon sokáig tűző napon és meleg vízben. A meleg még jobban kitágítja az ereket, vagyis még alacsonyabbá teszi a vérnyomást, ezért a meleg vizes fürdőkben, a kádban és a tűző napon is csak rövid ideig ajánlott ülni, állni.

(Kép forrása: Pixabay)