Végre egy veretes huszár-horror

2020. október 29., 19:22

Szerző:

Most már ezt is tudjuk: a magyar folklór legnépszerűbb rémtörténete A kis gömböc. A levágott malacból maradt, életre kelt, töltött gyomor feltűnt már Veres Attila Éjféli iskolák című novelláskötetében, Lakatos István Lencsilány képregényében, ezúttal pedig futurisztikus huszárok küzdenek meg a bosszúszomjas, mindent befaló lénnyel.

Varga Bálint Bánk író és Tuli Krisztián rajzoló egészen egyedi világot épített olyan panelekből, mint a huszárkultúra, a vidéki mendemondák és a klasszikus akció- és horrorfilmek kliséi. A Hamm, bekaplak! című első rész a huszadik század elején játszódik az Osztrák-Magyar Monarchia területén, egy alternatív valóságban, amit kísértetek, boszorkányok, lidércek és az elfogásukra hivatott különleges huszárosztag, a Fekete mentések népesítenek be. Miközben a sztori nagyon is komolyan veszi magát,a szerzők mindent megragadnak, hogy a válaszott médiummal ironizálhassanak. A képregények egyik sajátja, hogy onomatopoetikus kifejezésekkel teszik “hallhatóvá” a cselekvéseket. Ezeket már Csepella Olivér is kifigurázta a Nyugat+Zombikban, és Az Utolsó Előtti Huszár sem szalaszt el egyetlen alkalmat sem. A két ajtós szekrény úgy nyílik, hogy “csitt-csatt”, a flaska “kocc” zörejjel esik a földre, a kard pedig azzal a hanggal csúszik a hüvelyébe, hogy: “slussz”.

Az alig ötven oldalas történet igazi pilotként viselkedik: rengeteg mindent igyekszik felvillantani, ami majd csak a későbbiekben kap jelentőséget és magyarázatot. A történetet hat részesre tervezik az alkotók, de sajnos egyelőre nem tudni, mikor érkezik a folytatás. Ugyanakkor a sima kiadás mellett megjelent egy “rendező változatnak” keresztelt verzió is, ami lényegesen hosszabb. Nem maga a történet, hanem számtalan vázlatrajz, képvariáns, és nem mellesleg ehhez fűzött magyarázatok is találhatók benne, melyek tovább tágítják Az Utolsó Előtti Huszár univerzumát. Akárcsak a szintén itt olvasható A Veres Rozi balladája című novella. / Svébis Bence

(Varga Bálint Bánk – Tuli Krisztián: Az Utolsó Előtti Huszár, 56 oldal, Hollóhegy Kiadó)