A fiatalabb cukorbetegeknél a rák nagyobb eséllyel alakulhat ki

A fiatalabb generációkba tartozó cukorbetegek a daganatos betegségek fokozott kockázatának vannak kitéve.

2024. június 24., 17:15

Szerző:

A 40-54 éves korosztályba tartozó cukorbetegek körében a rák kialakulásának esélye magasabb – hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem.

Közleményükben a Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásra hivatkoznak, amelyben több mint hárommillió magyar páciens adatait dolgozták fel. Az elemzésbe 40 és 89 év közötti betegeket vontak be, a vizsgálatot 2010 és 2021 között végezték el, összesen 3 681 774 személy adatait felhasználva, akik közül 86 537 fő küzdött diabétesszel.

A vizsgálat 11 éve alatt a cukorbetegek 10%-ánál alakult ki valamilyen daganatos megbetegedés, míg a kontrollcsoportban ez az arány 8,6% lett. Logikusnak tűnhet, hogy az inzulintermelésért felelős hasnyálmirigy rákos megbetegedése a leggyakoribb: a cukorbetegeknél ennek esélye 2,5-ször nagyobb, mint az egészséges személyeknél. A második leggyakoribb daganatos betegség pedig a májrák, amely 83%-kal nagyobb eséllyel alakul ki a diabétesszel élőknél.

A cukorbetegek extra kockázatnak vannak kitéve

A diabétesz más daganatos betegségek esélyét is növelte, összesen hat típus kockázatát elemezték ki. A vizsgált korcsoportok közül a 40-54 éves korosztályban mutatkoztak a legnagyobb eltérések az egészséges és a cukorbeteg személyek között.

Dr. Safadi Heléna, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának tanársegéde, a tanulmány egyik szerzője így fogalmazott:

„Mind a hat daganattípusnál azt találtuk, hogy a cukorbetegeknél, beleértve az 1-es és a 2-es típusút is, nagyobb a kockázata a rák kialakulásának.”

A vastag- és végbélrák kockázata 30%-kal, az emlőráké 13,7%-kal, a veseráké 44,2%-kal, a prosztataráké pedig 17,1%-kal volt magasabb a diabéteszes személyek között – bár ez utóbbi betegségnél a korábbi vizsgálatok nem találtak összefüggést a diabétesszel, így ez a terület további vizsgálatokat igényel.

Arra is felhívták a figyelmet a kutatók, hogy sok esetben a cukorbetegség diagnosztizálása és a daganatos megbetegedés jelentkezése között aránylag rövid idő telt el, illetve az is előfordult, hogy egyszerre diagnosztizálták a két betegséget. A diabétesz kialakulása előtti egy évben már magasabb volt a daganatos betegségek kockázata, az ezt követő években tovább emelkedett, majd lassú csökkenés volt megfigyelhető.

A kutatók szerint ez vélhetően a cukorbetegség előszobájaként emlegetett inzulinrezisztenciával hozható összefüggésbe. Ez is megerősíti azt, hogy a szűrővizsgálatokon való részvétel indokolt és nélkülözhetetlen az egészségmegőrzés szempontjából.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)