Bővült a Hungarikumok Gyűjteménye, mostantól ezek is a büszkeségeink

A hungarikumokat számon tartó lista újabb tételekkel bővült.

2024. június 24., 19:37

Szerző:

Az idei évben három új elemmel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye, és két különlegesség került be a Magyar Értéktárba is – számolt be róla az MTI.

A magyar kiválóságokat a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvény óta külön listán gyűjtik. Mielőtt új tételekkel bővülne a lista, szakmai és társadalmi egyeztetések zajlanak, ennek eredményeként pedig az elmúlt 12 évben összesen 89 elemet tartanak számon.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint 2024-ben újabb három tétellel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye, amelyeknek hatalmas jelentőséget tulajdonítanak. Emellett a Magyar Értéktárba is két újabb tételt emeltek be, amelyek a magyar kultúra részét képezik.

Mostantól ezek is hungarikumnak számítanak

A gyűjteménybe elsőként a klasszikus, ló vontatta kocsi került be, amely már 500 évvel ezelőtt is segítette a közúti közlekedés gyorsaságát és kényelmét. Bár ezek a gyakran díszes kocsik ma már inkább csak ünnepeken és különleges alkalmakon tűnnek fel, a közlekedés fejlődésében betöltött szerepük elvitathatatlan.

Magyar büszkeség lett a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom is, amelynek különlegessége, hogy kizárólag Magyarországon termesztett paradicsomból készül. A minőségi terméket nemcsak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is elismerik, számos országban kedvelik és használják.

A XIX. századi cukrászati remekmű, a szaloncukor számos gyermeknek és felnőttnek szerzett örömet, és a karácsony is elképzelhetetlen nélküle. Bár manapság már egészen meglepő ízekben is kapható, és többféle változata is kialakult, de a klasszikus, papírcsomagolásos szaloncukor még mindig magyar büszkeségnek számít.

Nagy István agrárminiszter a Hungarikum Bizottság ülésén így fogalmazott:

„A hungarikumok és a nemzeti értékek nem csupán az értékőrzés miatt fontosak számunkra. Ezek a sajátosan magyar jellegzetességek képviselnek minket, segítve a megmaradásunkat.”

A Hungarikumok Gyűjteménye az újabb elemekkel kiegészülve jelenleg 92 tételből áll, de ez a szám később természetesen emelkedhet. Ugyanakkor a Magyar Értéktár is bővült: a nándorfehérvári diadal emlékére elhangzó déli harangszó, valami az ízletes pápai sonka is szerepel az új elemek között.

A Hungarikum Bizottság döntése nyomán ma már az értéktárban is 154 tételt tartanak számon. 2024-ben a szaktárca 445 milliárd forint értékben írt ki hungarikum-pályázatokat, ez minden bizonnyal a jövőben is kiemelt területnek számít majd.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Csanádi Dávid)