Ezekért a magyar ételekért rajonganak a külföldiek
Az angol tasteatlas.com nevű nemzetközi gasztroportál minden évben országokra bontva közzéteszi a legnépszerűbb helyi fogásokat, melyek jó kiindulópontot adnak a külföldi turistáknak, hogy milyen ételeket kóstoljanak egy adott országban – írja a Travelo.
Az idei listából természetesen hazánk és a magyar ételek sem maradhattak ki. Íme, ezekért az ételekért rajonganak a hozzánk érkező külföldiek.
1. Csabai kolbász
A Csabai kolbászt vagy Csabai vastagkolbászt legalább 135 kg-osra hízott sertésből készítik. A kolbászt egyedivé teszi a gyártás során alkalmazott kézi csontozás, melynek során az összes ínt eltávolítják, így biztosítva a hús legjobb minőségét. A sertéshúst és zsírt ledarálják, aztán paprikával, fokhagymával, köménnyel, sóval összekeverik, bélbe töltik, majd a kolbászt füstölik, pácolják és szárítják. Könnyen szeletelhető, csípős, füstös és fűszeres íze van a paprika és a füstkezelés miatt.
2. Szegedi szalámi
Sertéshúsból készült, lassan füstölt hengeres kolbász, amit kívül nemes penész borít. Könnyen szeletelhető, és hosszától függően többféle változatban kapható. A szegedi szalámit egy évnél idősebb sertésből kell készíteni, amiket Magyarországon Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar és Baranya vármegyében nevelnek és vágnak. Ezenkívül sót és fűszerkeveréket adnak a szalámihoz, amely legalább 90 napig érlelődik, mielőtt készen állna a fogyasztásra.
3. Húsleves
A hagyományosan marhahúsból vagy csirkehúsból készül kiadós magyar leves mindennapi házias étel. A húson kívül általában tésztát, gyökérzöldséget és különféle fűszereket tartalmaz. Mindig melegen tálaljuk, akár tápláló előételként, akár könnyű főételként.
4. Budapesti téliszalámi
Herz Ármin 1882-ben alapította húsipari cégét, mely elsősorban szalámit, valamint más húskészítményeket gyártott és már a Millennium évében (1896) díjat nyert szalámi termékével. A szalámikészítéshez sem most, sem korábban mesterséges színezékeket nem használtak. Előállítása egy évnél idősebb, nagysúlyú, azaz legalább 150 kg súlyú herélt hím vagy tenyésztésből kivont nőstény sertések húsából és szalonnájából készül. A szalámiról itt olvashat bővebben.
5. Fánk
A farsangi szezon legjellegzetesebb édessége a fánk. Legyen az szalagos fánk vagy csöröge, sosincs ideje megromlani. A hamisítatlan ínyencség elkészítéséhez a nagyi receptfüzetére van szükség, de ha magunk próbálkozunk meg vele, akkor is könnyen sikerélményhez juthatunk. Ide kattintva most egy nagyszerű receptre bukkanhat.
A lista többi helyezettje:
6. Kifli
7. Bundás kenyér
8. Gyulai kolbász
9. Rákóczi túrós
10. Krémes
A tasteatlas.com összesen 73 magyar ételt rangsorolt, így ha a többire is kíváncsiak vagytok, ide kattintva nézhetitek meg a végleges rangsort.
(Kolbász sül a 20. Csabai Kolbászfesztiválon Békéscsabán, a Városi Sportcsarnok területén 2016. október 28-án. MTI Fotó: Lehoczky Péter)