Újabb hungarikum: a köz nélküli közmeghallgatás

A közigazgatási hatósági eljárásban kötelező közmeghallgatások a jövőben az érintettek személyes megjelenése nélkül is megtarthatók. 

2023. április 28., 13:40

Szerző:

A Magyar Közlönyben megjelent egy új kormányrendelet miszerint „a közigazgatási hatósági eljárásban közmeghallgatás az érintettek személyes megjelenése nélkül” megtartható. E rendelet értelmében nemigen lesz több hangos és botrányos közmeghallgatás, mint például a debreceni akkumulátorgyár ügyében volt. Köz nélküli közmeghallgatások lesznek. 

A rendelet szabályozza, hogy pontosan hogyan tartható meg a köz nélküli közmeghallgatás:

- a közmeghallgatás megtartására kijelölt szerv a honlapján közzéteszi mindazon információkat – így különösen iratokat, kép- és hangfelvételeket, internetes hivatkozásokat –, amelyek az érintettek közmeghallgatásban való részvétele szempontjából lényegesek. Az eljáró hatóság más szervet is megkeres az információk saját honlapon történő közzététele érdekében, a megkeresett szerv köteles azt haladéktalanul teljesíteni.
- a közmeghallgatás eredményessége érdekében helyi műsorszóró szolgáltatást, interaktív kommunikációt lehetővé tevő információtechnikát, hirdetményi vagy közösségi felületeket is igénybe vehet.
- a közzététel tartalmazza azt a határidőt, amelyen belül az érintettek észrevételeket tehetnek, és kérdéseket tehetnek fel.
- az eljáró hatóság a  beérkezett észrevételekkel kapcsolatos tájékoztatását a honlapján közzéteszi. Ha az észrevételek sajátosságai
megkívánják, a hatóság írásbelinek nem minősülő elektronikus úton tájékoztatja az ügyfelet. A honlapon történő
közzétételt a  megkeresett szerv is köteles teljesíteni.
- ha az eljáró hatóság nem a fővárosi és vármegyei kormányhivatal és a hatóság a közmeghallgatás-tartási kötelezettségének nem tesz eleget, a közmeghallgatást a mulasztásról szóló bejelentést követő 30 napon belül az eljáró hatóság székhelye szerint illetékes kormányhivatal tartja meg. 

Az eljáró hatóság a személyes megjelenést, így különösen helyszíni szemlét (veszélyhezetben kizárt) csak akkor rendel el, ha
a) azt az adott ügytípusra irányadó jogszabály kötelezővé teszi,
b) a hatóság mérlegelése alapján azt az ügy jellege elengedhetetlenné teszi, vagy
c) a tényállás másként nem tisztázható.

(Kiemelt képünkön közmeghallgatás a debreceni akkumulátorgyár ügyében. Fotó: Facebook)