Gyászhír

2019. május 7., 08:09

Szerző:

Kilencvenöt éves korában, szívelégtelenség miatt phoenixville-i otthonában meghalt John Lukacs Széchenyi-nagydíjas és Pulitzer-díjas magyar származású amerikai történész, író.

A magát nem konzervatívnak, hanem reakciósnak, a letűnő polgári kor képviselőjének tartó, Budapesten született John Lukacs a második világháború után emigrált. Több mint harminc könyve jelent meg, fő kutatási területe a második világháború története volt. Maga a konzervatív és a reakciós közötti különbséget akként definiálta, hogy ő a megőrzés pártján van, ugyanakkor nem nacionalista. „Nekem Magyarország a hazám, és Amerika az otthonom. Én Magyarország fia vagyok. (…) Magyarul érzek. Ez az érzés olyan valami, amit az ember csak az anyjától kaphat. Innen nézve Magyarország az anyám, Amerika a feleségem” – mondta.

Lukacs 2014-ben nyílt levelet írt Orbán Viktornak, figyelmeztette, hogy nem szabad az oroszok felé sündörögnie Magyarországnak, mert ebből hosszú időre végleges teher lehet. Szerinte Magyarország történelmi és kulturális értelemben nem Kelet-, hanem Közép-Európához tartozik.

Híresebb kötetei: Budapest, 1900: A város és kultúrája; Az Amerikai Egyesült Államok XX. századi története; A XX. század és az újkor vége; Évek…; A történelmi Hitler; A párviadal. A nyolcvannapos párbaj Churchill és Hitler között, 1940. május 10.–július 31.; Hitler és Sztálin. 1941. június; Fél évszázad magyar írásai.