Halálos is lehet a covid sokkoló következménye

A covid nem várt következménye lehet a betegség, ami akár halállal is végződhet. 

2024. május 17., 20:08

Szerző:

 

Úgy tűnik, hogy a ritka, de halálos autoimmun betegségek száma egyre növekszik Észak-Angliában, az új kutatások pedig arra jutottak, hogy ez összefüggésbe hozható a coviddal, illetve a védőoltásokkal. Az Anti-MDA5 pozitív dermatomyositis néven ismert betegséget főként az ázsiai populációkban figyelték meg a világjárvány előtt, jelenleg azonban Yorkshire kaukázusi lakosai körében is terjed. 

Halálos kimenetelű is lehet

Az MDA5 nevű enzimet megtámadó antitestek által kiváltott betegség súlyos tüdőbetegséggel járhat, ami aztán a tüdőszövet hegesedéséhez vezethet. 2020 és 2022 között a Yorkshire-i orvosok 60 esetről számoltak be, ebből nyolc halálos kimenetelű volt. Egy új tanulmányban pedig a kutatók rámutattak, hogy a megbetegedések hirtelen növekedése egybeesik a koronavírus fő hullámaival, valamint a vakcinázási periodusokkal.

Súlyos tüdőbetegség alakulhat ki 

A történtek megértéséhez a kutatok olyan adatrögzítő eszközöket használtak, amelyek közös vonásokat kerestek az érintett betegek tagjai között. Ennek során felfedezték, hogy az MDA5 autoimmunitásban szenvedő betegeknél az interleukin-15 (IL-15) nevű gyulladásos citokin szintje is magas. Pradipta Ghosh, a tanulmány szerzője kifejtette, hogy az IL-15 gyakorlatilag a kimerültség szélére taszíthatja a sejteket, aminek következtében a betegnél súyos tüdőbetegség alakulhat ki. Összeségében egyébként az említett 60 beteg közül csak nyolcnak volt korábban pozitív koronavírus tesztje, ami arra utal, hogy sokaknál tünetmentes formában zajlódhatott le a covid.

Az enyhet tünetek is kiválthatják 

Mindez pedig azt is jelenti, hogy még az enyhe, tünetekkel nem járó fertőzés is elegendő lehet az MDA5 autoimmunitás kiváltásához. Ghos szerint aggodalomra adhat okot, hogy valószínűleg mindez nem korlátozódik Yorkshirre vagy kizárólag Angliára, ugyanis már most érkeznek a világ minden tájáról hasonló jelentések, számolt be róla az IFLScience, az eBioMedicine folyóiratban megjelnt tanulmány alapján. Persze a kutatás szerzői kiemelik, hogy minden kétséget kizáróan nem lehet kijelenteni, hogy az autoimmun betegség kialakulása, valamint a covid és/vagy vakcinázás összefügg egymással, de a megfigyeléseik és a hasonló esetről való beszámolók ebbe az irányba mutatnak. Természetesen további kutatásokra lesz szükség, de az eddigi eredmények jó bizonyékot mutatnak arra, hogy a betegség kapcsolatba hozható a fertőzéssel vagy a vakcinázással, esetleg mindkettővel. 

(Fotó: Freepik)