A Covid–19 ijesztő szövődményére bukkantak: a fertőzés utáni egy évben bármikor jelentkezhet

A Covid-19 fertőzést követő évben 25 százalékkal magasabb volt ennek a szövődménynek a kockázata a kutatások eredménye szerint. 

2024. március 6., 08:03

Szerző:

A kutatók 10 millió koreai és 12 millió japán felnőtt orvosi adatait használták fel annak megállapítására, hogy azoknál, akik elkapták a Covid–19-et, nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak-e autoimmun gyulladásos reumatikus betegséget (AIRD) a fertőzést követő évben − írja az Index.

A Covid-csoportot egy nem fertőzött kontrollcsoporttal és egy olyan betegcsoporttal vetették össze, akik ugyanabban az időszakban – 2020 és 2022 között – influenzában szenvedtek.

A kutatók a koreai és japán alanyoknál is ugyanazt tapasztalták, miszerint a Covid-fertőzést követő egy évben az autoimmun betegségek fokozott valószínűséggel fordultak elő.

Az általános populációhoz képest a Covid-csoportban mintegy 25 százalékkal magasabb volt az AIRD kockázata. Az influenzás csoporthoz képest a korábban koronavírussal fertőzöttekknél az autoimmun betegségek kockázata mintegy 30 százalékkal volt magasabb.

Az Annals of Internal Medicine című szakfolyóiratban közzétett eredmények szerint minél súlyosabb volt egy személy Covid-járványa, annál nagyobb volt a kockázata egy új autoimmun betegség kialakulásának.

A kutatók azt is megállapították, hogy a Covid elleni védőoltás valamennyire csökkentette az új autoimmun betegség kialakulásának kockázatát – bár azt, hogy milyen mértékben, nem közölték.

Az egy évnél régebben elkapott koronavírus-fertőzés esetében az AIRD-betegségek kockázata visszaállt a normális szintre – írja a Stat News a kutatás eredményeire hivatkozva.

Többszáz Covid oltást kapott és makkegészséges

Amint arról a 168.hu is beszámolt, német kutatók lettek figyelmesek egy olyan férfira, aki saját bevallása szerint – személyes okokból – összesen 217 alkalommal oltatta be magát Covid ellen. Hivatalosan 134 oltását igazolták, nyolc különböző vakcinát, köztük mRNS-vakcinákat kapott. Az nem derült ki, hogy miért oltatta be magát ilyen sokszor, viszont felkeltette a kutatók érdeklődését.

A meglepő tapasztalat az volt, hogy egészségkárosodás helyett még jobban is működött a férfi immunrendszere, mint azoké, akik csak három oltást kaptak.

Az Erlangeni Egyetemi Kórház munkatársai elemezték a férfi különböző évekből származó vérmintáit, és azt találták, hogy az immunrendszere nem csak, hogy teljesen normálisan működött, de bizonyos védekező sejtek és a SARS-CoV-2 elleni antitestek lényegesen gyakrabban fordultak elő nála, mint a csak háromszor oltott embereknél.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a férfié elszigetelt eset, ezért az eredményekből nem lehet következtetéseket levonni az általános lakosságra vagy ajánlásokra vonatkozóan. A sokszorosan oltott férfiról készült tanulmány a Lancet Infectious Diseases című tudományos folyóiratban jelent meg.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: WiR_Pixs via Pixabay)