Emlékszik rá, melyik karjába kapta a Covid oltást? Egy új tanulmány szerint ennek hatalmas jelentősége van

Nem mindegy, hogy melyik kajába kapta az első Covid oltást, majd az emlékeztető-vakcinát.

2024. február 28., 21:14

Szerző:

A Medriva beszámolója szerint nagyon nem mindegy, hogy melyik karunkba kaptuk a Covid oltás(oka)t. A kérdés azért merült fel, mert új szempont szerint vizsgálják a vakcinák hatását – számol be róla az Exonomx.

A kutatás szerint aki két különböző karjába kapta az első, majd az azt követő emlékeztető-oltást, tovább marad immunis a Covid ellen.

A The Journal of Clinical Investigation folyóiratban megjelentetett tanulmány azt írja, hogy 950 felnőtt részvételével vizsgálta a Pfizer-BioNTech Covid-19 vakcinát. A pácienseket két csoportra osztották, az egyikben olyanok voltak, akik a járvány során mindkét oltást ugyanabba a karjukba kapták, a másik csoportba pedig azokat tették, akik ellentétes karjukba kapták a vakcinát.

Az „ellentétes karúak” csoportjából sokkal jobb immunválaszokat kaptak, amiből arra következtettek, hogy ez a módszer hosszabb távú immunvédelmet adott.

A tanulmányban arról is beszámoltak, hogy négyszeres antitest-növekedést mértek azoknál, akik ellentétes karjukba kapták a két oltást és ez a jelenség leginkább a Covid Omicron változatánál volt megfigyelhető.

A német hatóságok elismerték a Covid-oltás okozta károkat

Németországban mintegy 65 millióan kaptak legalább egy Covid-oltást, közülük 11 ezer 827-en kérték az oltás által okozott károk elismerését. Ebből több mint 5000 kérelmet utasítottak el és nagyjából 5600 vár még feldolgozásra.

A német hatóságok eddig 467 esetben ismerték el hivatalosan a Covid-oltás okozta károkat, ami elenyésző szám az egészségügyi hatóságokhoz befutott csaknem 12 ezer panaszhoz képest.

Az észak-rajna-vesztfáliai egészségügyi minisztérium szerint a feldolgozás azért késlekedik, mert kevés az elbíráló, emellett pedig problémát jelent az is, hogy az orvostudományban jelenleg még nincs megfelelő szinten az oltások és az egyes klinikai képek közötti összefüggések feltárása.

Ők kérhetnek kárpótlást a Covid-oltás után


Németországban korábban rendeletet hoztak arról, hogy azok a beoltottak, akik az oltást követően hat hónappal valamilyen egészségkárosodást tapasztalnak, a tartományi hatóságoknál kérhetik az oltási kár elismerését és a kártérítést. A hatóságok csak abban az esetben adják meg a kártérítést, ha az okozott egészségügyi kár minden kétséget kizáróan túlmutat a normálisnak mondható oltási reakción, illetve tartós károsodásról van szó.

(Kiemelt képünk: Egy egészségügyi dolgozó beadja egy férfinak a Covid-19 elleni Inavac vakcinát a jakartai tartományi egészségügyi hivatalban 2023. december 19-én, egy oltási kampány során, amelyet az ötödik elővigyázatossági vakcinaadag beadására tartottak, mivel félő, hogy a Covid-19-es megbetegedések megugorhatnak a karácsonyi és újévi ünnepek alatt. Fotó: BAY ISMOYO / AFP)