Kiderült: a covid elleni vakcina neurológiai mellékhatásokat okozhat

A COVID-19 elleni vakcináknak számos helyi és szisztémás neurológiai mellékhatása lehet, ráadásul a nőknél a legmagasabb a neurológiai szövődmények, autoimmun idegkárosodások előfordulási gyakorisága.

2024. január 30., 08:10

Szerző:

A nőknél a legmagasabb a neurológiai szövődmények, az autoimmun idegkárosodások előfordulási gyakorisága a covid elleni vakcina beadása után, mert erősebb immunválaszt indukálnak az idegen antigének ellen, ami autoimmun betegségekhez vezethet – olvasható a VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System - Vakcina Mellékhatások Jelentési Rendszere) adatbázisban közzétett jelentésekben. 

A covid elleni vakcináknak számos helyi és szisztémás neurológiai mellékhatása lehet, amelyek az enyhétől a súlyosig terjedhetnek, kortól, nemtől, a betegség előzményétől és a már meglévő immunitástól függően. A szövődmények általában az injekció beadása után 1-30 napon belül jelentkeznek, és általában akutak, átmenetiek és maguktól elmúlnak, de súlyos esetekben kórházi kezeléshez és intenzív ellátáshoz is vezethetnek – írja a webbeteg. A vakcina második adagja után több mellékhatást jelentettek, mint az első adagnál. 

A koronavírus elleni vakcinák enyhe és súlyos neurológiai szövődményeket is okozhatnak

Az enyhe szövődmények közé tartozik a gyengeség, zsibbadás, fejfájás, szédülés, egyensúlyhiány, fáradtság, izomgörcsök, ízületi fájdalom, idegzsába és nyugtalan láb szindróma.  A legfontosabb és leggyakoribb jelentett szövődmények a COVID oltás kapcsán az agyi vénás sinus trombózis (AstraZeneca), a transzverzális myelitis, vagyis a gerincvelő gyulladásos rendellenessége (Pfizer, Moderna, AstraZeneca és a Johnson & Johnson), Bell-bénulás (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), Guillain-Barre-szindróma (Pfizer, AstraZeneca és Johnson & Johnson), valamint a sclerosis multiplex első megnyilvánulása (Pfizer).Egyelőre még nem bizonyított, hogy kizárólag a vakcinának köszönhető ezeknek a betegségeknek kialakulása. A remegés, a fülzúgás és az övsömör kialakulása kevésbé gyakori.

A súlyos neurológiai szövődmények közé tartozik a Bell-parézis, a Guillain-Barre-szindróma (GBS) is. A GBS egy ritka, de súlyos állapot, amelyben az immunrendszer megtámadja a szervezet egészséges idegsejtjeit a perifériás idegrendszerben, ami fájdalmat, zsibbadást, izomgyengeséget okozhat, általában a lábakban, a kezekben és a végtagokban, ami a mellkasra és az arcra is átterjedhet. A stroke, a görcsrohamok, az anafilaxia és a demyelinizációs szindrómák, mint például a transzverzális myelitis és az akut encephalomyelitis pedig szintén súlyos szövődmények.

Az immunrendszer aktivitása miatt a COVID-19 elleni vakcinák beadása után, különösen az adenovírus-alapú típus esetén thrombocytopeniáról, sinus cerebralis thrombosisról, ischaemiás stroke-ról és intracerebrális vérzésről is beszámoltak. Korábban írtunk róla, hogy a Covid-19 és az influenza elleni védőoltások egyidejű beadása növelheti a stroke kockázatát az időseknél.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Thibaut Durand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)