Mi történik, ha egyszerre adatjuk be a covid- és az influenza elleni oltást?

A kétféle vakcina együttes beadása fokozhatja a mellékhatásokat és a stroke esélyét, de aktívabb antitesteket eredményezhet.

2023. november 25., 18:45

Szerző:

A legfrissebb tanulmányok szerint a Covid-19 és az influenza elleni védőoltások egyidejű beadása kissé növelheti a stroke kockázatát az időseknél, de az antitestválaszokat is fokozhatja – írta Portfolio. A Pfizer Covid vakcinájának százezer adagjára körülbelül három stroke, a Moderna kétértékű Covid vakcinájának százezer adagjára pedig körülbelül három átmeneti iszkémiás roham (az agyi véráramlás átmeneti zavara) jutott, ha egyidejűleg kaptak nagy dózisú influenza elleni oltást is.

Az egyszerre beadott két oltóanyag kissé megnövelheti az olyan átmeneti mellékhatások előfordulásának valószínűségét, mint a fáradtság, fejfájás és izomfájdalom. Ugyanakkor az is kiderült, hogy magasabb antitestválaszt okozhat a kétféle oltás egyidejű beadása. A szakértők azonban úgy vélik, egyelőre nem született olyan átfogó vizsgálat, amely alapján egyértelműen kimutatható lenne az összefüggés.

A Pfizer kutatóinak nemrégiben készült nagyszabású tanulmánya szerint az influenza- és Covid-19 elleni oltást együtt vagy külön-külön kapó emberek egészségi állapota alig különbözött egymástól. A kórházi kezelések, a sürgősségi osztályon tett látogatások és az orvoslátogatások aránya mindkét csoportban hasonló volt. Azok azonban, akik mindkét oltást egyszerre kapták meg, valamivel nagyobb valószínűséggel mentek orvoshoz a covid miatt, de kisebb valószínűséggel igényeltek orvosi segítséget az influenza miatt.

(Kiemelt kép forrása: Fotó: AFP | Sergei Supinsky)

Ahhoz, hogy eredményesen vegyük fel a harcot a mellrák ellen és a lehető legtöbb életet megmentsük, a nőknek 40 év fölött és legalább 79 éves korig évente kell szűrővizsgálaton részt venniük – érvelnek amerikai kutatóorvosok.

Súlyos fertőzés tizedeli a szarvaspopulációkat Észak-Amerikában, és már Európában is felbukkant. A tünetek alapján a közbeszédben gyakran csak zombiszarvasokként emlegetik ezeket az állatokat, miközben a tudósokat aggodalommal tölti el a bizonytalanság, hogy vajon az ember is elkaphatja-e a betegséget.