Erős vérzést okozhatnak egyes COVID-oltások az Európai Gyógyszerügynökség szerint

Egyes COVID-oltások erős menstruációs vérzést okozhatnak – figyelmeztettek pénteken az Európai Gyógyszerügynökség szakemberei és azt javasolják, hogy ezt vegyék fel a lehetséges mellékhatások listájára.

2022. október 29., 21:15

Szerző:

„Erős menstruációs vérzéses eseteket jelentettek két COVID-oltás, a Comirnaty (Pfizer) és a Spikevax (Moderna) első, második és emlékeztető adása után” – áll az ügynökség közleményében a gyógyszerbiztonsági bizottságra hivatkozva. Az adatok áttekintése után arra a következtetésre jutottak, hogy „legalábbis észszerű a valószínűsége annak, hogy az erős menstruációs vérzés előfordulása okozati összefüggésben áll ezekkel a vakcinákkal”. Ezért azt javasolták, hogy ezt vegyék fel a két mRNS Covid-19 vakcina termékinformációihoz – írja a az AFP nyomán a France24.

„Nincs bizonyíték arra, hogy egyes emberek menstruációs zavarai bármilyen hatással lennének a reprodukcióra és a termékenységre” 

– tette hozzá az EMA közleménye.

A biztonsági bizottság azt is hangsúlyozta, hogy

„a vakcinák előnyei nagymértékben meghaladják a kockázatokat”.

Az erős menstruációs vérzés eseteit nemzeti és európai szinten is figyelemmel kísérik, mióta az első bejelentések megjelentek a beoltott nők körében.

(Kiemelt képünk: Beoltanak egy fiatalt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. május 17-én. MTI/Balázs Attila)

Magyarországon egyre többen vannak azok, akik nem használnak az interneten illegális tartalmakat: arányuk a tavalyi 78 százalékról az idén 85 százalékra nőtt, derül ki a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. idei, reprezentatív kutatásából.