Závecz-kutatás: Magyar Péter pártja a harmadik

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.

2024. április 23., 07:17

Szerző:

A teljes választói közönségen belül a Mi Hazánk EP-listája 6, a Momentum és a Kétfarkú Kutyapárté 5-5 százalékot kapna – a biztos elmenetelt ígérő pártválasztók körében mért 8, 7 és 5 százalékok április első felében mindegyik pártnál mandátumesélyt jelentenek, de április elején erre a Mi Hazánknak volt a legnagyobb esélye. Magyar Péter nem a Fidesztől, sokkal inkább az ellenzéki pártoktól vesz el szavazókat a Závecz eredményei szerint, amit a 24.hu közölt.

Ha az aktuális pártpreferenciákat vesszük alapul, amelyben nincsen Magyar Péter pártja felsorolva, akkor indulása esetén odaadja szavazatát a Momentum szavazóinak 37%-a; a második legnagyobb veszteség a Kétfarkú Kutyapártot éri, támogatóinak 22%-a Magyar Péterhez vándorol; a többi ellenzéki párttól kevés szavazót visz el, táboruk 4-6 százalékát; az „egyéb pártok” támogatóinak (akikről azt feltételezik, hogy részben „eredeti” Magyar Péter-hívők, hiszen az ő neve s pártja nem szerepelt az aktuális pártpreferenciák mérésekor) hattizede támogatja indulása esetén a politikust. A pártnélküliek egytizede igazolt – neve felbukkanásakor – Magyar Péterhez. Akár az egyéb pártokból, akár a pártnélküliekből került valaki Magyar Péter támogatói közé, nem zárható ki a Závecz szertin, hogy korábban, pár hónappal ezelőtt Fidesz-szavazó lehetett, és a kegyelmi ügy hatására elpártolt onnan. A Fidesz aktuális tábora viszont egyáltalán nem nyitott Magyar felé, mindössze 1 százalékuk ment át pártjához, tették hozzá.

„Ha Magyar Péter jelenlegi, a népesség 11 százalékát kitevő tábornak összetételét nézzük, akkor annak harmada feltehetően eredeti Magyar Péter hívő, hiszen abból a sorból, ahol ő nem szerepelt, az „egyéb pártot” választották, és valószínűsíthetjük, hogy zömmel rá gondoltak. Támogatóinak nagyjából harmadát teszik ki a pártnélküliek, közel kéttizedét a Momentumosok, bő egytizedét a Kutyapárt hívei” – jelezték.

A közleményt azzal zárták, hogy Magyar Péter szavazótáborának nincs erős társadalmi, demográfiai karaktere, meglehetősen széles körből merít, de valamivel magasabb az átlagosnál a diplomások és a budapestiek körében az őt támogatók aránya.

Joggal tartanak Magyar Pétertől az ellenzéki pártok?

Nagy Attila Tibor szerint az ellenzéki pártokat rosszul érinti a Magyar Péter-jelenség, így jogos a félelem a részükről.

Nagy Attila Tibor az MSZP–DK–Párbeszéd által bejelentett közös listás indulásról kifejtette, hogy az „erősebbecske fogott össze a nagyon gyengékkel”. A politikai elemző az ATV Start című műsorában elmondta, hogy a Demokratikus Koalíciót nem tartja gyengének, viszont a Párbeszéd szinte mérhetetlen támogatottságában, míg az MSZP kispárttá zsugorodott – olvasható az Index szemléjében. Megjegyezte, jelenleg „Magyar Péter-őrület van, ami rossz az ellenzéki pártoknak”, így a közös megállapodás erre is válasz lehet.

A politikai elemző úgy látja, a jelenlegi politikai légkör logikája alapján Magyar Péter nagyon sok szavazatot vehet el a jövőben az ellenzéktől. Példaként említette a Momentumot és a Kutyapártot. Szerinte a Magyar-jelenség a DK-t érinti a legkevésbé, de azért ők sem lehetnek nyugodtak.

„Magyar Péter kezdi elszívni a levegőt az ellenzéki pártoktól, ezért arra jöttek rá, hogy ha külön-külön indulnak, akkor nagy lebőgés lehet a vége”

– fogalmazott a műsorban Nagy Attila Tibor.

(Kiemelt kép: Magyar Péter Facebook-oldala)