Íme a kalkulátor, amely megmutatja, ki jogosult az otthonfelújítási támogatásra

A kalkulátor ellenőrzi a legfontosabb paramétereket mind az ingatlan, mind az igánylő tekintetében.

2024. május 17., 15:23

Szerző:

2024. június 3-án indul az új otthonfelújítási program, amit óriási érdeklődés övez. Mivel a rendelkezésre álló 108 milliárd forintos keret várhatóan csak 20 ezer ingatlan korszerűsítésére lesz elég, mindenki igyekszik előre felkészülni, hogy minél hamarabb beadhassa majd az igénylését. A Bankmonitor elkészítette az első olyan kalkulátort, amivel bárki ellenőrizheti, jogosult-e az akár 6 millió forintos támogatásra – írja a hvg.hu.

A kalkulátor az alapvető feltételeket ellenőrzi

Az új otthonfelújítási támogatás indulását, a legfeljebb 6 millió forint kedvezményből családi házak energetikai korszerűsítése finanszírozható meg. A kedvezmény elnyeréséhez, a sikeres pályázat benyújtásához ugyanakkor számos feltételt kell teljesíteni, ezek ellenőrzése pedig egyáltalán nem egyszerű feladat. A Bankmonitor új kalkulátora ezt hivatott megkönnyíteni azzal, hogy néhány kérdés megválaszolását követően bárki megtudhatja, jogosult-e a legfeljebb 6 millió forint támogatásra.

A kalkulátor megvizsgálja az igénylőre és az ingatlanra vonatkozó előírásokat egyaránt.

Az ingatlan vonatkozásában a kalkulátor vizsgálja

az épület jellegét (családi házról van-e szó);
az építés évét (1991. előtt épült-e az ingatlan);
a tulajdoni hányadra vonatkozó előírás teljesülését;
valamint azt, hogy a tervezett munka támogatható-e.

Az igénylővel kapcsolatban felméri, hogy

megfelelő ideje él-e az adott ingatlanban;
teljesíti-e a köztartozásra, közüzemi tartozásra vonatkozó elvárásokat;
valamint szerepel-e a rossz adósként a KHR adatbázisban.

A kalkulátor a megadott adatok alapján megmutatja, hogy jogosult-e valaki a kedvezményre. E-mail-cím megadása esetén a Bankmonitor ezen kívül részletes tájékoztatót küld a támogatásról.

Amint arról a 168.hu is beszámolt, a legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Fotó: sealtechinstallations via Pixabay)