Szijjártó Péter lemondását követeli az ellenzék

Szijjártó Péter lemondását és átvilágítását követelik ellenzéki szereplők az orosz hekkertámadások miatt.

2024. május 17., 16:24

Szerző:

Szijjártó Péter külügyminiszter távozását követeli a Demokratikus Koalíció (DK), míg a Momentum a nemzetbiztonsági átvilágítását kéri az orosz hekkertámadások miatt. A 444.hu által bemutatott dokumentumok szerint ugyanis Szijjártóék hazudtak, amikor letagadták az orosz hekkertámadás tényét a 2022-es választási kampányban, mivel erről már legkésőbb 2021 szeptemberében tudniuk kellett. Az orosz titkosszolgálatok feltörték a magyar külügy szervereit, onnan adatokat, leveleket loptak és lényegében mindent láttak, ami a Külügyminisztériumban történik.

Véleményem szerint ez Magyarország teljes megalázkodása és a magyar szuverenitás lábbal tiprása

– írta Tompos Márton momentumos képviselő, aki ezért kérte a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, hogy ha valóban komolyan gondolják a saját feladatukat, akkor indítsanak vizsgálatot ebben az ügyben, különös tekintettel Szijjártó Péterre, akinek a nemzetbiztonsági átvilágítását is szükségesnek tartja.

A DK szerint erre a botrányra egyetlen válasza lehet a kormánynak: Szijjártó Péternek azonnal le kell mondania.

Orosz hekkerek ki-be járkálhattak a magyar külügy rendszerében, mégsem vállalta senki a felelősséget, sőt, még le is tagadták a botrányt. Ha Magyarországot sikeres támadás éri, és a magyar kormány ahelyett, hogy megvédené az országot, még el is titkolja ezt a nép elől, az egyenlő a hazaárulással

– indokolt a párt.

Szijjártó Péter kereszttűzbe került

Több ellenzéki képviselőcsoport közösen kezdeményezi, hogy a külügyi tárca elleni orosz kibertámadás miatt május 27-re hívják össze az Országgyűlés rendkívüli ülését 

– közölte sajtótájékoztatóján a Párbeszéd frakcióvezetője. Tordai Bence kijelentette, egy a sajtóban napvilágot látott dokumentum megerősíti azt, „amit eddig is sejtettünk, hogy Putyin hekkerei gyakorlatilag leigázták a magyar kormány informatikai rendszereit, feltörték a Külgazdasági és Külügyminisztérium teljes informatikai hálózatát”.

Az ellenzéki politikus azt mondta, legalább 2017 óta tudható, hogy „Oroszországgal szemben az elhárítás gyakorlatilag nem működik, politikai döntés született arról, hogy Magyarország nem védekezik az orosz hibrid hadviselés ellen”.

Amit itt látunk, az nem szuverenitás, az egy bábállam viselkedésmódja 

– fogalmazott Tordai Bence. Végül közölte, megfogalmaztak egy határozati javaslatot az orosz kibertámadás elítéléséről, az eset feltárásáról és következményeiről.

(Kiemelt képünkön Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere látható. Forrás: Szijjártó Péter hivatalos Facebook oldala)

09:33

Gyengült péntek reggelre a forint a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.